Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, pandemi kurtarma göreviyle ilgili Wall Street'in yardımına ihtiyaç duyduğunda doğrudan Larry Fink'e gitti. BlackRock Inc.'in kurucu ortağı, yönetim kurulu başkanı ve CEO'su kamunun sektördeki sık adreslerinden biri haline geldi. Diğer önemli finansçıların ABD Başkanı Donald Trump ile ilişkiler kurmasına kıyasla Fink'in gücü daha devlet tabanlı. Dünyanın en büyük fon yöneticisi BlackRock, hükümetlerin tam olarak şu an ihtiyaç duyduğu şeyleri yapabilir.

Şirketin üstlendiği yeni görev, 2008 finans krizinin ardından Fed'in yetkilendirmesiyle Bear Stearns & Co. ve American International Group Inc.'in toksik kağıtlarından kurtulmak üzere üstlendiğinin çok daha büyük bir versiyonu. Bu kez Fed'in tüm şirket tahvili piyasasını desteklemesine, merkez bankası adına 750 milyar dolarlık tahvil portföyünü oluşturabilecek alımlarla yardımcı olacak.

Fed'in planının bir kısmı tahvil Borsa yatırım fonları (ETF) alımından oluşuyor. BlackRock'ın kendisi iShares marka çatısı altında ETF'ler yönetiyor ve eninde sonunda kendi yönettiği fonları alabilir. Ancak çıkar çatışmalarını engellemek var olan kurallar mevcut. Örneğin ETF paylarından dolayı Fed yönetiminden ücret almayacak. Şirketin bir sözcüsü "BlackRock New York Fed'in vekili gibi hareket ediyor. Dolayısıyla BlackRock bu görevi bankanın ihtiyatlılığıyla ve detaylı yatırım kılavuzuyla uyum içerisinde yürütecek." dedi.