Bloomberg anketi: Fed şahinleşecek
-
Fed Başkanı Jerome Powell'ın söylem değişikliğinden sonra gerçekleştirilecek ilk toplantıdan piyasa aktörleri şahin tonlu yönlendirmelerin çıkmasını bekliyor.
Çarşamba günü açıklanacak Fed kararı öncesi yayımlanan Bloomberg anketi ekonomistlerin Fed’in şahinleşeceğini düşündüklerini ortaya koydu.
3-8 Aralık arasında 49 ekonomistin katılımıyla yapılan ankete göre ekonomistlerin yarısından fazlası aylık tahvil alım azaltımı hızının ikiye katlanarak ayda 30 milyar dolara çıkacağını öngördü.
Katılımcıların yarısından fazlasına göre Fed üyelerinin çeyreklik tahminlerine 2022’de iki faiz artışı yansıyacak. Mevcut durumda Fed üyelerinin medyan tahminlerinde 2022’de faiz artışı öngörülmüyordu.
Macropolicy Perspectives Kıdemli Ekonomisti Laura Rosner-Warburton Fed üyelerinin 2012’den beri yayımlanan tahminleri için “Dot plot tarihinin en büyük şahin dönüşümü yaşanacak” değerlendirmesini yaptı.
Powell şahin tonlu bir söyleme geçmişti
Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde Kasım sonunda yaptığı sunumda söylem değişikliğine gitmişti.
Yüksek fiyatların Kovid-19 salgını kaynaklı arz ve talep dengesizliklerine bağlı olduğunu yineleyen Powell, "Son birkaç ayda fiyat artışları ekonomide çok daha geniş bir alana yayıldı, daha yüksek enflasyon riskinin arttığını düşünüyorum." demişti.