Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne Türkiye'den 12 şirket girdi
Bloomberg'in Cinsiyet Eşitlik Endeksi çalışması, uluslararası şirketlerin toplumsal cinsiyet verilerini ölçmek ve raporlamak için oluşturulan bir liste niteliğinde.
Çalışma, liderlik, cinsiyete dayalı ücret ve ücret eşitliği gibi konulara dair 70 soru içeriyor. Endekste 2023 itibariyle 484 şirket yer aldı. En fazla şirket 166 ile ABD'den çıktı. İngiltere'den de 33 şirket yer aldı.
2023 endeksinde yer alan şirketler, Cinsiyet Eşitliği Endeksi Puanı eşiğinin üzerinde olan şirketler olarak belirtiliyor. Bu firmalar işyerinde eşitlik yolunda ilerlemeye kararlı şirketler olarak göze çarpıyor.
2023 endeksi, 45 ülkede, 11 sektörde, 54 endüstride 484 şirketten oluşuyor.
İşte Türkiye'den endekse giren şirketler...
QNB Finansbank
QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde yer almalarıyla ilgili şunları söyledi; “Eşitlik ancak farklılıkları tanıyan, değer veren ve bunlardan yararlanan bir ortamda sağlanabilir. QNB Finansbank olarak, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği endeksine girmekten dolayı gururluyuz. Amacımız, çalışanların yüzde 57’si kadın olan bankamızda eşitliğe değer veren, eşit katılımı benimseyen ve başarıyı yüreklendiren bir iş yeri kültürünü geliştirmek ve örnek uygulamalarla yaygınlaştırmak. Bizim için eşitlik aynı zamanda çalışanlarımızın getirdiği farklı bakış açılarını benimsemek ve bu farklı görüş ve fikirlerin değerinden yararlanmak anlamına da geliyor. Yayınlanan birçok rapora göre dünyada bugün süre gelen uygulamaların devam etmesi durumunda, kadınların ekonomik anlamda eşitliğe ulaşması için 151 yıla ihtiyacı var. Böyle bir vaktimiz yok. Bu nedenle hem birey hem kurum hem de toplum olarak daha eşit bir dünya için üzerimize düşün görevleri yerine getirmeli ve gereken uygulamaları hızla devreye almalıyız.
Çalışanlarının yüzde 57’si kadın olan bankamızın her kademesinde, kadınların ve erkeklerin eşit sayısal temsilinin ötesinde, cinsiyete dayalı önyargıların geçerli olmadığı, her bireyin eşit hak ve fırsatlara sahip olduğu, paydaşlarımıza da cinsiyet eşitliğine duyarlı bir bankacılık anlayışını yansıtabildiğimiz bir kurum kültürünü yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir kılmak için harekete geçtik. Finans sektöründe ve diğer tüm sektörlerde eşitlik için dönüşümü ve cinsiyet eşitliğini destekleme, toplumumuzun refahını sağlama konusunda ısrarcıyız. Banka olarak, kadınların öncelik ve ihtiyaçlarını önemsiyor ve bankamızın tüm iş birimi kademelerinde fırsat eşitliği politikasını destekleyeceğimizin altını çizmek istiyorum. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik hassasiyetimiz doğrultusunda; mevcut ve yeni uygulamaları hassasiyetle değerlendiriyoruz. Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne giren bir kurum olarak iş dünyasında örnek teşkil eden uygulamaları hayata geçirmeye devam edeceğiz.”
Sabancı Holding
Sabancı Holding, 2022'nin ardından 2023'te de Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne dahil edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Hakan Timur, 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti ile neredeyse yaşıt olan Sabancı Topluluğu olarak, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlenmesini en üst düzeyde sahiplendiklerini bildirdi.
Timur "İşe alımda fırsat eşitliği, eşit işe eşit ücret, yönetim kurulunda kadın temsili, esnek çalışma, kapsayıcı iş gücü gibi proje ve uygulamalar aracılığıyla, kadın çalışanlarımızın Sabancı Topluluğu’nun hiçbir seviyesinde cinsiyetle ilgili bir ayrıma maruz kalmaması konusunda ilk günden bu yana son derece kararlı bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Bugün, gerek holdingimizin gerekse topluluk şirketlerimizin cinsiyet eşitliği konusunda kendi sektörlerinin referans noktası olarak kabul edilmesi bu alandaki çabalarımızın en önemli sonucu. Dünyada cinsiyet eşitliği alanında en saygın endekslerden biri olarak kabul edilen Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne geçtiğimiz yıldan sonra bu yıl da dahil edilmemiz, bu yolda bize büyük mutluluk veriyor" açıklamalarında bulundu.
Arçelik
Konuya dair konuşan Arçelik Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu "Çeşitlilik, hakkaniyet ve kapsayıcılık kurum kültürümüzün temel değerleri arasında yer alıyor. 2023 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne dahil olmamızın da bu değerlere bağlılığımızın önemli bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Arçelik olarak, tüm süreçlerimizde herkese eşit fırsatlar sunuyoruz, özellikle son yıllarda bu kapsayıcı yaklaşımı daha da güçlendirmek için kendimize somut hedefler belirledik. Örneğin, 2026 yılına kadar STEM alanındaki kadın istihdam oranımızı yüzde 16’dan yüzde 35’e yükseltmeyi amaçlıyoruz. Eşitlik ilerlemenin ön koşulu. Bu inançla faaliyet gösterdiğimiz tüm coğrafyalarda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalarımıza azimle sürdürecek, bu konuda farkındalığın artması için projeler geliştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Kadın bayi oranının yüzde 25’e çıkarılması amaçlanıyor
Verilen bilgiye göre, 2017 yılında UN Women Kadını Güçlendirme Prensipleri (WEPs) imzacısı olan Arçelik, 2022 yılında da Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nun (Generation Equality Forum) küresel ölçekte başlattığı Action Coalition platformuna destek vererek toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak üzere önemli taahhütlerde bulundu.
Bu taahhütler kapsamında küresel operasyonlarında STEM alanlarındaki kadın istihdam oranını yüzde 16'dan yüzde 35'e yükseltmeyi hedefleyen Arçelik, Türkiye’de başlattığı WE-inTech programını, Romanya, Pakistan ve Güney Afrika'yı kapsayacak şekilde genişletti.
Kadınların mühendislik ve AR-GE alanlarında kariyer gelişimlerine destek vermeyi amaçlayan program kapsamında, üniversitelerin mühendislik ve teknoloji bölümlerinde okuyan kadın öğrencilere eğitim, mentorluk ve staj desteği veriliyor.
Arçelik, 2020 yılında hayata geçirdiği “500 Kadın Teknisyen” projesiyle de 2026’ya kadar kadın teknisyen oranını yüzde 14’e çıkarmayı hedefliyor. Bayilik ekosisteminde kadın temsiliyetini artırmak üzere hayata geçirilen, “BEKO 100 Kadın Bayi Projesi” ile de kadın bayi oranının yüzde 25’e çıkarılması amaçlanıyor
EnerjiSa
Enerjisa Enerji, 0 ila 100 arası bir skalada yapılan değerlendirmede tüm kategorilerde toplam 79,41 puan aldı. Şirketin 5 değerlendirme kategorisinde en başarılı olduğu kategori yüzde 100 ile "Cinsel Taciz Karşıtı Politikalar" oldu. Bunu, yüzde 87 ile "Kapsayıcı Kültür" kategorisi takip ediyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne dahil olan şirket sayısının geçmiş yıla göre yüzde 16 arttığını belirtti.
Taşcoğlu, "Biz de eşitlikçi, kapsayıcı, adil bir çalışma ortamını stratejimizin temelinde olan sürdürülebilirliğin merkezinde tutuyoruz. 'Herkes için Daha İyi Bir Gelecek' vizyonumuzla Türkiye'nin enerji dönüşümüne öncülük ederken gücümüzü insan odaklı yaklaşımımız ile çalışanlarımızdan alıyoruz. Cinsiyet eşitliği odağında kadın çalışanlarımızı desteklemeye, yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Uygulamalarımızın dünya çapında onay görmesi bizim için çok önemli bir motivasyon kaynağı. Tüm süreçlerimizin iyileştirilmesi ve insana yakışır politikaları hayata geçirilmesi konusundaemeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı gönülden tebrik ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İş Bankası
Akbank
Yapı Kredi
Vakıfbank
Migros
Ford Otomotiv
TÜPRAŞ
Garanti BBVA