Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğundaki Bloomberg HT 4. Tarım ve Gıda Zirvesi 22 Eylül Salı günü tarımsal üretim ve gıda tedarik zinciri alanındaki sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleşti. Zirvenin açılışında Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile özel bir röportaj gerçekleştirdi.

İlk oturumda İrfan Donat’ın sorularını cevaplayan Bakan Pakdemirli, tarımsal destekler, sektörde büyüme kaydeden alanlar ve yasal düzenlemeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Pakdemirli yapmış olduğu değerlendirmesinde, “Tarım piyasaların regüle edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sözleşmeli üretimle ilgili bir yasa tasarımız var ama sözleşmeliden önce dijital tarım pazarını oluşturduk ki, bu kendi kendini regüle edecek, alıcı ve satıcının birbirini puanlayacağı, ekosistemini kendi kendine oluşturacağı bir alan haline getirdik.” dedi. Sulamada yeni yatırımlar yapmamız gerektiğini belirten Bakan Pakdemirli, mevcut sulama yatırımlarının da rehabilite edilmesi gerektiğini ve bu konuda Meclis'e su yasa tasarısını getirmeyi planladıklarını açıkladı.

“Tarladan Sofraya Tarım Sektörüne Finansal Bakış” konusunun ele alındığı oturumda Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, oturumun moderatörlüğünü yapan Cumhur Örnek’in sorularını yanıtladı.

Değerlendirmesinde, salgın döneminde birçok sektörün üretime ara vermesine rağmen tarım sektörünün faaliyetlerine devam ettiğinin altını çizen Şimşek salgın sürecinde tüm müşterilere nakdi kredi erteleme ve imece kart ödemelerini erteleme imkanı sağladıklarını söyledi. Çiftçilere 20 bin adetten fazla kredi kullandırdıklarını vurgulayan Şimşek, nakdi kredilerin 120 milyar lirayı aştığını belirtti.

“Değişen Dünyada ve Türkiye’de Tarım ve Gıda Sektörü” konulu oturumun moderatörlüğünü yapan Zeliha Saraç’a konuk olan Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Hakan Göral, tarım ve gıda sektörü alanında değerlendirmelerde bulundu.

Sürdürülebilir tarım için çiftçinin kar etmesi gerektiğini belirten Göral, ayrıca sürdürülebilirlik alanında yeni iş modellerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Değerlendirmesinde, “Doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi önemli” diyen Göral’a göre, tarımda kaynak kullanımı ve verimlilik artışının hedeflenmesi şart.

“Gıda Tedarik Zincirinde Yeni Yaklaşımlar” oturumuna konuk olan CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, Türkiye’deki gıda zinciri üzerine Hande Berktan’ın sorularını yanıtladı.

Kutay Kartallıoğlu, tarladan sofraya gıda tedariğinde dijitalleşmenin önemine dikkat çektiği konuşmasında, üretici ve marketlerin tek platformda olmasının önemli olduğunu vurguladı. İsrafta üretim planlamasının kritik bir rolünün olduğunu söyleyen Kartallıoğlu, fire ve kayıpları en aza indirmek için yeni nesil teknolojiler kullandıklarını ifade etti.

“Tarımsal Üretim ve Pazarlamada Teknolojik Dönüşüm” konusunun ele alındığı oturuma konuk olan Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Satış Bölümü Birim Müdürü Kerem Akıner ve Tarla.io CEO’su Kerem Erikçi, moderatör Açıl Sezen’in sorularını yanıtladı.

Değerlendirmesinde tarımın ekonomik faaliyetler içindeki ağırlığının giderek arttığına dikkat çekerek Kerem Akıner, "İş Bankası olarak tarım milli bir meseledir." ifadesini kullandı. Tarımda dijitalleşmenin artık bir tercih değil zorunluluk olduğunu söyleyen Akıner, çiftçilerde teknoloji kullanımına yönelik bir önyargı olmadığını dile getirdi.

Oturumun diğer bir konuğu olan Tarla.io CEO'su Kerem Erikçi ise, iyi bir tarım için çiftçiyi tarlada tek başına bırakmamak gerektiğini ve elde edilen verilere erişimlerinin sağlanması gerektiğini söyledi.

“Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Güvenliğinin Yol Haritası” konusunun işlendiği oturumda Barış Esen’in konukları, OYAK Tarım Hayvancılık Grubu Başkanı- HEKTAŞ Genel Müdürü Levent Ortakçıer ve Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz oldu.

Yerli tohum ve tohum ıslah çalışmaları hakkında bilgi veren Levent Ortakçıer, 15 çeşide yakın tohum ıslah çalışmaları olduğunu söyledi. AR-GE çalışmalarının çiftçiye yeterli derecede aktarılamadığını vurgulayan Ortakçıer bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Oturumun diğer bir konuğu Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz, pandemi döneminde süt ve süt ürünleri alanında tüketici davranışlarını ve küresel iklim krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tüketicinin pandemi sürecinde güvenli gıdaya yöneldiğininin altını çizen Yılmaz, salgın döneminde ambalajlı ürün kullanımının arttığını söyledi. Buna ek olarak, “Yılın ilk 6 ayında açık süt önemli oranda pay kaybetti.” diyen Yılmaz, pandemi döneminde ambalajlı sütün yüzde 14 civarında arttığını belirtti. Değerlendirmesinde küresel iklim kriziyle çok ciddi olarak mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Duygu Yılmaz, şu anda küresel iklim krizinin içinde olduğumuzu ve küresel ısınmanın tarım üzerindeki etkisinin daha fazla artacağını söyledi.

“Pandemi Sürecinde Tarımın Bugünü ve Geleceği” konulu son oturumun moderatörlüğünü yapan İrfan Donat’ın konuğu, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu ve Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru oldu.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Türkiye'nin tarımda önemli bir oyuncu olması için eğitimin ve verimli üretimin şart olduğunu belirtirken, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez bütçedeki tarımın payının artırılması gerektiğini ifade etti. Diğer bir konuk olan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, tarım alanında kararların geç alınması nedeniyle sektörün zarar gördüğüne dikkat çekti.