Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Haziran ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 9,93 artarak 60,68 değerini almıştır.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme yaşanırken, tüketim eğiliminde çok hafif azalış izlendi.

Pandemiye yönelik kapanmalarla Nisan ve Mayıs aylarında tarihi düşük seviyelere gerileyen Tüketici Güveni, Haziran ayı ile başlayan açılmalarla çıkış gösterdi.

Kapanma ve hızlı aşılamayla düşmeye başlayan vaka sayılarının, hizmet sektörlerinin de açılmasına imkan vererek güveni olumlu etkilediği göründü.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 12,17 artarak 76,31 değerini aldı.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 1,31 gerileyerek 36,27 oldu. Özellikle konut alım istekliliğindeki düşüşün bu gerilemede etkili olduğu görüldü.

Yüksek enflasyon ve faizlere de bağlı olarak kredi büyümesindeki yavaşlama ve endeks verileri kısa vadede zayıf iç talep sinyali vermeye devam etti.