Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Mayıs ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 11,71 gerileyerek 59,68 değerini aldı.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme olduğu görülüyor.

Jeopolitik gelişmeler ve İstanbul seçimlerinin yenilenmesi ile devam eden belirsizliğin gerilemenin arkasındaki en önemli nedenler olduğunu düşünüyoruz. ABD–Çin arasındaki ticaret savaşının tekrar alevlenmesinin küresel piyasalarda yarattığı dalgalanmanın diğer belirsizliklerle birleşerek finansal piyasalarda yarattığı satış baskısı da düşüşe katkıda bulunmuş görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 13 düşüşle 66,82 değerini aldığını görüyoruz. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 9,73 gerilemeyle 53,60 değerini alıyor.

Şubat ayı ile beraber önümüzdeki dönem için iç talepte hafif toparlanma sinyali veren Tüketici Güveninin Nisan ayı ile beraber bu sinyali geri aldığını görüyoruz.