Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Ağustos ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 2,05 artarak 78,93 değerini almıştır.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de Türkiye Ekonomisinin 12 aylık geleceğine ilişkin beklentilerinde artış olduğu görülüyor. Kişisel finansal durum beklentilerinde ise gerileme görülüyor. Endeksin yükselişinde döviz kurları ve faizlerdeki gerileme ile dış politikaya ilişkin görece iyileşmenin etkin olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 0,33 artışla 85,23 değerini aldığını görüyoruz. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 13,20 artışla 61,94 değerini alıyor.

Endeksteki artışın temelde TL’deki görece değerlenme ve faizlerdeki düşüşe bağlı olarak tüketim eğilimindeki artıştan kaynaklandığı görülüyor. Faizlerde düşüş eğilimi korunabilirse yılın son çeyreğinde iç talepte bir toparlanma görülebilir.