Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 11,43 gerileyerek 67,60 değerini aldı.

Ocak ayı sonrası yükselişe geçen endeksin Nisan ayında düşüşe geçtiğini izliyoruz.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de kişisel finansal durumuna ilişkin beklentilerinde gerileme olduğu görülüyor.

Jeopolitik gelişmeler ile yerel seçim belirsizliğinin gerilemenin arkasındaki en önemli nedenler olduğunu düşünüyoruz. Söz konusu belirsizliklerin finansal piyasalarda yarattığı satış baskısı da düşüşe katkıda bulunmuş görünüyor. Bununla birlikte, tüketicinin Türkiye ekonomisinin gelecek 12 aydaki performansına ilişkin beklentilerinde bir miktar iyileşme görüyoruz.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,24 düşüşle 76,81 değerini alıyor. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 14,55 gerilemeyle 59,37 değerini alıyor.

Şubat ayı ile beraber önümüzdeki dönem için iç talepte hafif toparlanma sinyali veren Tüketici Güveninin Nisan ayında bu sinyali geri aldığını görüyoruz.