Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin kişisel mevcut durum algısında ve tüketim eğiliminde gerileme izlenirken, ekonominin bir önceki aya göre durumu ve geleceğe ilişkin beklentilerde görece iyileşme oldu.

Eylül ayından sonra, döviz kurları ve enflasyondaki yükseliş Tüketici Güveninde sert düşüşlere yol açan ana faktörler olmuş, Aralık ayı ön endeksinde de düşüş devam etmişti. 20 Aralık tarihinde devreye giren Dövize Endeksli Mevduatlar, TL’deki sert değer kaybının bir kısmını geri alarak yüzde 40’a varan bir iyileşme sağlayınca, tüketici güveni olumlu etkilenmiş görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 16,43 artarak 64,20 oldu. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 2,86 azalarak 38,19 değerini aldı. Endeks düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Fiyatlardaki oynaklık tüketiciyi bekle gör moduna almış olabilir.