Bloomberg HT Haberler BMD'den bazı markaların ciro kaçırdığı iddialarına yanıt

BMD'den bazı markaların ciro kaçırdığı iddialarına yanıt

  • Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu'nda, markaların ciro kirası ödememek için satışlarını düşük göstermek sureti ile ciro kaçırdığını iddia eden AYD Başkanı Nuri Şapkacı'ya yanıt verildi.

Giriş: 13 Mayıs 2025, Salı 11:23
Güncelleme: 13 Mayıs 2025, Salı 11:23

Markaların ciro kirası ödememek için satışlarını düşük gösterdiği yönündeki iddialara, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu’ndan yanıt geldi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu’nda, AVM yönetimlerinin kiracıların cirolarını anlık görebildikleri bir sisteme sahip olduklarını, bu iddiaların gerçek ise ihtilaf bırakılmadan Ticaret Bakanlığı ile paylaşılması gerektiği belirtildi.

Kurul’dan yapılan açıklamada, “AVM’ler, sözleşme gereği kiracısından hem sabit kira hem de cironun belirli bir oranında kira faturası düzenleyen ticari müesseselerdir. Yine sözleşme gereği, AVM yönetimlerinin kiracı perakendecileri dilediği zaman denetleme yetkisi bulunmaktadır. Bu denetimler sonucunda herhangi bir “uygunsuzluk” bulunması halinde AVM yönetiminin kiracısına cezai işlem uygulama, hatta sözleşmeyi feshetme hakkı vardır. Ayrıca AVM yönetimleri kiracılarla anlaşarak kasa sistemlerine kendi sistemlerini entegre ederek ciroları anlık olarak görme imkanına da sahiptir” denildi.

Açıklamanın devamında ise şunlara yer verildi:

“Mevzuat hükümleri ve uygulama son derece açık olmasına rağmen Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı, kiracıların net yüzde 10’unun “sorunlu” olduğunu ifade etmiştir. Eminiz ki AYD gibi ciddi bir kurumun bu tespiti veriye dayanıyordur. Eğer böyle bir veri varsa, bu iddia, Türkiye’de 450 AVM’deki yaklaşık 70 bin kiracıdan 7 bininin sorunlu olduğu anlamına gelir. Bütün markaları zan altında bırakmamak için hangi AVM’lerle hangi markalar arasında ihtilaf olduğu, söz konusu mağazalarla ilgili nasıl bir yasal işlem başlatıldığı kamuoyu ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmalıdır.