Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dennis Muilenburg Boeing Co.'nun üst düzey yöneticiliği (CEO) görevinden istifa etti ve bu durum, 737 Max modeli yolcu uçaklarının iki ölümlü kazası sonrası meydana gelen kargaşa ile birlikte, ABD'nin sanayi devinde bir zamanlar gerçekleşmesi düşünülmeyen bir dönüm noktasını oluşturuyor.

Şirketten Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, Ekim ayından bu yana şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten David Calhoun 13 Ocak'tan itibaren Muilenburg'un yerine şirket CEO'luğuna ve başkanlığına getirildi.

Baş Finans Yetkilisi Greg Smith kısa süreli geçiş döneminde geçici olarak CEO'luk görevini yürütecek. Larry Kellner ise Calhoun'un yerine yönetim kurulu başkanlığına getirildi.

Boeing, CEO değişikliğine giderek, modern yolcu jeti çağının en büyük krizlerinden birinin ardından şirketin tekrar ayaklarının üzerinde durmasını sağlama çabalarından kaynaklandı. Şirketin saygınlığı ve finansal durumu, Max kazaları ile 346 kişinin hayatını kaybetmesi ve bu uçakların tüm dünyada yere indirilmesi kararının alınması ile sarsıntıya uğradı.

Calhoun, yaptığı açıklamada, "Boeing ve 737 Max'ın geleceğine güçlü bir şekilde inanıyorum," dedi ve "Bu büyük şirkete ve havacılığın geleceğini yaratmak için yoğun bir şekilde çalışan 150,000 işine kendini adamış 150,000 çalışana liderlik etmekten onur duyuyorum" şeklinde konuştu.