Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America stratejistlerine göre yatırımcılar enflasyonun zirve yaptığı düşüncesiyle Fed’in agresif faiz artış ihtimalini göz ardı ediyor ve faiz artış patikasını gevşeteceği beklentileriyle hisse senetlerine ve tahvillere yatırım yapmaya devam ediyor.

Michael Hartnett liderliğindeki stratejistlerin EPFR Global verilerini esas alarak geçtiği bir notta 17 Ağustos’ta sona eren haftada küresel çapta hisse senedi fonlarına 7,9 milyar dolarlık fon akışı gerçekleştiği belirtildi. ABD hisselerine akış ikinci haftada devam ederken toplamda 9,2 milyar dolarlık giriş kaydedildi.

ABD tahvilleri Eylül 2019'dan bu yana en büyük fon çıkışını yaşamasına rağmen, küresel tahvillere 500 milyon dolarlık giriş oldu.

"Fed farkında olsun ya da olmasın faiz artışlarının bitişinden çok uzaktayız"

Artan sayıda yatırımcının bir politika değişimi beklemesi ve fenomen hisse (kısa sürede hızla artan senetler) çılgınlığı geri döndüğü için "çok az kişi Fed'den korkuyor" diyen Hartnett, “Yine de Fed farkında olsun ya da olmasın, faiz artışlarının bitişinden çok uzaktayız. Enflasyonun bahara kadar yüzde 5 ila yüzde 6 aralığında olması bekleniyor ve bu rakam hala Fed'in hedefinin oldukça üzerinde” ifadelerini kullandı.

ABD hisselerinde yaşanan ralli, teknoloji hisselerinin düşük bir performansa sergilemesi, tahvil getirilerinin artması ve Fed’in Temmuz toplantısı tutanaklarının para politikası patikasıyla ilgili endişeleri yeniden alevlendirmesiyle bu hafta hızını kaybetti.

Merkez bankacılarının Jackson Hole, Wyoming'deki yıllık toplantısı, yaklaşan enflasyon ve istihdam verileri ve Fed'in 21 Eylül toplantısındaki kararı, önümüzdeki haftalarda hisse senetlerini her iki yönde de etkileyebilecek çeşitli faktörler arasında yer alıyor.