Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Koronavirüs salgınında nakitte kalmayı tercih eden fon yöneticilerinin risk iştahının yükselmesiyle stratejileri dönüşüm geçiriyor.

Michael Hartnett öncülüğündeki Bank of America (BofA) stratejistlerinin notuna göre fon yöneticileriyle aylık bazda gerçekleştirilen anket, aşı umutlarının güçlü yeniden açılmaları tetiklediğine işaret etti. Bu değerlendirmelerle iyimserler tüketici şirketlerinde, emtia ve gelişen piyasalarda ağırlığını azalttı.

Ankette portföylerde nakit seviyelerinin yüzde 4'e düşmesiyle birlikte BofA'nın "satış sinyali" tetiklendi. Fon yöneticileri Mayıs 2013'ten beri ilk kez nakitte ağırlığı azaltıyor.

Ankete katılan fon yöneticilerinden yüzde 42'si aşının gelecek yılın ikinci çeyreğinde ekonomiyi pozitif yönde etkilemeye başlayacağına inanıyor. Aşının ekonomiye olumlu etkisi açısından katılımcıların yüzde 28'si ilk çeyreği, yüzde 19'u üçüncü çeyreği işaret ediyor.

Fon yöneticilerinin yüzde 89'u 2021'de daha güçlü bir ekonomik büyüme beklerken yüzde 87'lik rekor oranda bir kısmı uzun vadede daha yüksek faiz bekliyor.

Hisse senedi bölgeleri içerisinde fon yöneticilerinin gelişen piyasalara kaynak tahsisi Kasım 2010'dan beri en yüksek seviyede. Ancak yatırımcıların ABD ve Avrupa Birliği'nde (AB) ağırlığı hala daha fazla.

Ayrıca anket sonuçlarına göre tüketici şirketlerinde, sanayi şirketleri ve bankalarda kaynak tahsisi arttı. Bununla birlikte teknoloji şirketleri en fazla ağırlık artışına sahip olmaya devam ediyor. Yatırımcıların yüzde 31 ile rekor oranda bir kısmı küçük sermayeli şirketlerde büyük sermayelilere karşı uzun pozisyon almış durumda.

İngiltere hisse senedi piyasası dünyanın en fazla "ağırlığı azalt" pozisyonunda olan piyasası olmaya devam ediyor.