Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de 2011’de yaşanan borç tavanı tartışması S&P 500 Endeksini, emtia fiyatlarını ve gelişen piyasa para birimlerini olumsuz etkilemişti. ABD Hazine tahvil faizlerinde bu dönemde ciddi bir düşüş yaşanırken yüksek getirili gelişen piyasa para birimlerinde de satışlar yaşanmıştı.

Borç tavanı tartışmalarının yaşandığı 26 Temmuz 2011 ve 19 Ağustos 2011 arasında S&P 500 yüzde 16 değer kaybederken ABD Hazine tahvil faizi 89 baz puan düşüş kaydetti. Deutsche Bank’ın eşit ağırlıklandırılmış gelişen piyasalar kur sepeti de yüzde 2,6 düşüş yaşadı.

Dolar/TL de borç tavanı tartışmalarının yaşandığı bu süre zarfında yüzde 5’ten fazla yükseliş kaydetmişti.

Yüksek getirili gelişen piyasa para birimlerinin düşüşle korelasyonu yüzde 70’e ulaşarak yüksek faiz veren para birimlerinin en risklilerden biri olduğunu da gözler önüne sermişti. 12 Ay vadeli Brent petrol ve 3 ay vadeli bakırın fiyatı yüzde 10 civarında düştü.

Genel olarak piyasalar 2011’de büyüme görünümü ve Fed’in borç tavanı sıkıntısına karşı nasıl bir politika izleyeceğine odaklanmıştı.

Bloomberg ekonomistleri ise borç tavanı krizinin Fed’in varlık alımı azaltımı takvimini etkileyebileceğini düşünüyor. Borç tavanıyla ilgili yapılan son 10 değişikliğin piyasalar ve büyüme üzerinde kalıcı etkili bırakmadığını belirten ekonomistler, 2011’deki senaryonun yaşanması halinde bu yıl dördüncü çeyrek büyümesinin aşağı yönlü 150 baz puan etkileneceğini ve istihdamın 160 bin kadar azalabileceğini söyledi.