Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın şahin tonlarındaki açıklamasıyla birlikte teknoloji öncülüğünde sert satışların yaşandığı küresel piyasalardan Borsa İstanbul da etkilendi.

Son dönemde oldukça zayıf hacimle işlem gören endekste hacimler de kısmen artmaya başladı. Piyasa uzmanlarının önemsediği 1.400 seviyelerinin üzerinde tutunmayı sürdüren endekste, dolar bazında zayıf seyrin de devam ettiği izlendi.

BIST 100 endeksi 2020 yılının Ekim aylarının sonunda gördüğü 131 dolar seviyesinden başladığı yükselişini 2021 Şubat ortalarında 225 dolara kadar çıkarmayı başarmıştı. Bu yüzde 70 üzerindeki dolar bazlı artışta hem TL’deki değer kazancı hem de Borsa İstanbul’un TL bazında gördüğü rekor seviyeler etkili olmuştu.

Merkez Bankası görev değişikliğinden sonra TL’deki ve Borsa İstanbul’daki değer kayıpları endeksi dolar bazında 157 bandına kadar geriletti. Hafta ortasında 169 dolar seviyelerine gelen endeksin Şubat zirvesine kıyasla geri çekilmesi yüzde 25 oldu. Bununla birlikte dolar bazında endeks 2021 yılı ortalaması olan 195 dolar seviyesinin de altında hareketini sürdürüyor.

Dolar bazında sektörel performanslar

2021 yılında sektörel bazlı performanslar izlendiğinde ise; bankacılık endeksi Ocak ayının başlarında gördüğü 224 dolar seviyesinden yüzde 41 gerilemeyle 132 dolar seviyelerine geriledi. Sanayi tarafında ise tablo yıl içi dolar bazlı zirveden yüzde 20 düşüş izlendi. Son birkaç gündür yukarı yönlü hareketin belirgin izlendiği ulaştırma endeksi ise yıl içi dolar zirvesinden geri çekilmesi yüzde 23 civarında.

Piyasa analistleri yabancı ilgisinin zayıf olması, halka arz furyasının piyasadan para ihtiyacı doğurması, risksiz faiz oranlarının hesaplamalarının iştahı zayıflattığını belirtti.