Advertisement
HABERLER ABONE OL

1 Ekim’den itibaren Borsa İstanbul'da devreye alınan düzenleme ile pazarlar yeni kriterlere göre tekrar belirlendi. Bugüne kadar Yıldız Pazar Grup 1 ve Yıldız Pazar Grup 2'de yer alan hisseler, Yıldız Pazar altında birleşirken, Ana Pazar Grup 1 hisseleri, Ana Pazar'da devam edecek.

Bununla beraber, yönetim kurulu izniyle büyük yatırımcılara tanımlanan nakit yatırmadan günlük işlem yapabilme limiti Yıldız Pazar grubunda geçerliyken, Ana Pazar grubunda geçerli olmayacak.

Bloomberg HT’ye konuyu değerlendiren fakat isminin paylaşılmasını istemeyen bir kaynak, yönetim kurulu izni kararının kötü bir uygulama olmadığını, küçük yatırımcıyı koruma amaçlı yapıldığını fakat profesyonel müşterilerin ve yatırımcıların Ana Pazar’daki işlem hacmini azaltacağını belirtti.

Konu hakkında Bloomberg HT TV’ye değerlendirmelerde bulunan Deniz Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Kubilay Dağlı, “Yıldız Pazar için büyük değişiklikler yok. Ana Pazar’da ise 1 Ekim öncesi ve sonrasında ciddi fark var” dedi ve “Ana Pazar’da ciddi bir hisse yoğunluğu var, limitler ise 5 kattan 2 kata kadar düşmüş oluyor. Bu da işlem hacminde aşağı yönlü harekete sebep olabilir” diye ekledi.

Pay piyasasındaki değişiklerinin yatırımcıları nasıl etkileyeceğini değerlendiren İnfo Yatırım Genel Müdürü Mehmet Aşçıoğlu ise, “SPK’nın bu düzenlemeyi yapmasının temel sebebi küçük hisselerin kolay manipüle edilebiliyor olmasıydı” dedi. “Bu düzenlemeler manipülasyonun önlenmesine yönelik hamleler diyen Aşçıoğlu, “Düzenlemelerin işlem hacmini kurutacağını sanmıyorum” diye ekledi.