Borsa İstanbul'da gong Ulusal Faktoring için çaldı
Ulusal Faktoring, gerçekleşen gong töreni ile Borsa İstanbul'un yeni üyesi oldu. Ulusal Faktoring'in hedefi, halka arz gelirleriyle daha fazla KOBİ'ye finansal destek sağlamak.
Faktoring sektöründe 20 yılı geride bırakan Ulusal Faktoring, Osmanlı Yatırım Menkul Değerler A.Ş liderliğinde 26 aracı kurumun katıldığı konsorsiyum ile çıktığı halka arz yolculuğunda gerçekleştirilen gong töreni sonrasında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.
Korkmaz Ergun: KOBİ’ler, ekonomimizin bel kemiği
Gongun çalınmasının ardından Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun; “Borsa olarak şirketlerimizin halka açılmasına imkân sağlayarak büyümeyi destekliyoruz, yeni iş alanlarının ve istihdamın gelişmesine katkı sağlıyoruz. Halka arzlar aynı zamanda, şirketlerin, kurumsal yapısını güçlendiriyor, öz sermayesini, uzun vadeli kaynak ihtiyacını karşılıyor, finansman maliyetlerini azaltıyor” diyerek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Halka arzların ülkemiz ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ifade edebiliriz. Ekonomimizin bel kemiği olan KOBİlerimiz, aynı zamanda faktoring şirketlerimizin ana müşterisidir.
KOBİ’lere kesintisiz nakit akışını sağlamak reel sektörün çarklarının dönmesi için çok önemli ve bu noktada faktöring şirketleri çok değerli bir rol oynuyorlar. Bugün faktoring sektörümüz kaynak ihtiyacını %70’e varan oranlarda kredilerle karşılıyor. Bu sektörümüzde maliyetlerin düşmesi doğrudan esnafımıza, KOBİmize yansıyacaktır. Bu vesileyle, Ulusal Faktoring’e sermaye piyasalarında başarılar diliyorum, kendilerine bu adımın attıkları için teşekkür ediyorum. Yaklaşık 121 milyon TL’lik halka arz tutarı ve 51 bin yatırımcıya yaptıkları başarılı satış nedeniyle tebrik ediyorum. SPK ve borsamızın uzmanlarına, Osmanlı Menkul çalışanlarına da ayrıca, teşekkür ediyorum.
İzak Koenka: Halka arz ile daha fazla KOBİ’ye ulaşacağız
Gong töreninde konuşan Ulusal Faktoring Genel Müdürü İzak Koenka, sözlerine Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, İstanbul Borsası’na Halk arz sürecindeki katkıları ve desteklerine teşekkürlerini sunarak başladı.
İzak Koenka, şunları dile getirdi: “Talep toplama sürecinde bireysel ve kurumsal yatırımcıların şirketimize gösterdikleri güven ve ilgi bizi çok gururlandırdı. Osmanlı Yatırım Menkul Değerler ve Ulusal Faktoring’in tüm çalışanlarına da emekleri ve titiz çalışmaları için teşekkür ediyorum. Ulusal Faktoring olarak 20’nci yılımızı başarılı geçen bir halka arz süreciyle tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Geçmişe dönüp baktığımızda 55 bin işletmemize çözüm ortağı olduğumuzu görüyoruz.
Halka arz edilen toplam 33 milyon 500 bin TL’lik nominal tutarlı paylardan elde edilen gelir şirkete bedelli sermaye artışı olarak aktarılırken bunun da yüzde 97’si yeni faktoring işlemlerine ve yüzde 3’ü de teknoloji yatırımlarına kaynak olacak. Bu sayede daha çok KOBİ’ye ulaşmayı hedefliyoruz. Özellikle KOBİ’lere yönelik uzmanlığımız ve yapay zekâ destekli algoritmalarımız sayesinde kredi değerlendirmede bir adım öndeyiz. Halka arz, Ulusal Faktoring için bir başlangıç anlamına geliyor. Bize güvenen ve inanan yatırımcılarımıza teşekkür ederiz.”
Ulusal Faktoring, 53.884 yatırımcıdan halka arz edilen 48,5 milyon TL nominal değerli payların yaklaşık 23,9 katına denk gelen toplam 1 milyar 159 milyon 19 bin 219 TL nominal değerli talep toplarken toplam halka arz tutarının yüzde 33,8’i Yurtiçi Bireysel Yatırımcılara, yüzde 61,3’ü Yurtiçi Kurumsal Yatırımcılara ve yüzde 4,9’u Yurtdışı Kurumsal Yatırımcılara pay edildi.
Faktoring Sektöründe Fintech Vizyonu
Faaliyet gösteren 19 şubesiyle toplam 55 bin işletmenin finansal ihtiyaçlarına çözüm ortağı olan Ulusal Faktoring, yaptığı yapay zekâ yatırımları sayesinde Çekpara uygulamasını geliştirdi. Alacağın vadesini beklemeden nakde dönüşmesini sağlayan Çekpara mobil uygulaması ile şirketler, vadeli alacaklarını online olarak sorgulayabiliyor, evrak işleri ile uğraşmadan veya şubeye gitmeden dakikalar içinde faktoring işlemlerini tamamlayabiliyorlar.