Advertisement
HABERLER ABONE OL

Borsa İstanbul 100 endeksi 2 Ocak tarihindeki tepe seviyesinden yüzde 20 düşüş kaydederek ayı piyasasına girdi.

Endeks salı günkü işlemlerde yüzde 5 ve yüzde 7 oranında düşüşlerle iki kez devre kesici çalışmasının ardından günü yüzde 8,6 kayıpla tamamladı.

Mart 2021’den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydeden BIST 100 , dünya genelinde de yıl başından bu yana en olumsuz performansa sahip öncü endeks konumunda.

Depremin hemen ardından Sermaye Piyasası Kurulu borsada açığa satış işlemlerini yasaklamış, borsada yatırımcılara satışa konu edilecek paylar için depo şartı uygulanması kararı almıştı. Depo şartının yürürlükte olduğu pazartesi günü kayıpları yüzde 1,35 ile sınırlı kalan endeks, salı günü uygulamanın yürürlükten kalkmasıyla bu sert geri çekilmeyi yaşamıştı.

Bazı borsa uzmanları borsanın deprem nedeniyle kapatılması görüşündeyken, bazıları işlemlere devam edilmesinin doğru bir karar olduğunu savunuyor.

Bloomberg'in haberine göre Info Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya, “Depremin boyutuna ilişkin belirsizlik ve korku ortamı kayıpları artırıyor. Bununla birlikte, depremden etkilenen bölgelerdeki yatırımcıların nakit ihtiyaçlarını karşılamak için borsanın çalışır durumda tutulması önemli” derken; Albatros Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay ise “Piyasada ciddi bir lira talebi var ama bu talebi karşılayacak likidite yok. Piyasayı açık tutmak, Merkez Bankası yüzde 9’dan sınırsız likidite sağladığı takdirde anlamlı olur. Aksi halde satışlar devam edecektir” değerlendirmesini yaptı.