Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda tahvil getirileri risk algısı üzerinde etkisini sürdürürken, Borsa İstanbul yeni haftanın ilk işlem gününü düşüşle kapattı.

Güne yükselişle başlayan endekste seansın ikinci bölümünde satıcılı bir seyir izlendi. Endeks günü yüzde 0,76 düşüşle 1.530 puandan tamamladı.

Sınai endeksi günü yüzde 0,5 artıda kapatırken, bankacılık endeksi ise günü yüzde 2,6 düşüşle bitirdi. Endekste aşağı yönlü puan bazlı en fazla baskıyı yapan hisseler arasında Akbank, Garanti Bankası ve BİM ilk sıraları aldı.

BIST 100 endeksinde küresel piyasalarda tahvil getirilerinin yılbaşına kıyasla görece yüksek seviyelerde seyretmesiyle birlikte kurdaki yüksek seyir de takip edildi. Dolar/TL kuru gün içinde yüzde 2'yi aşan yükselişle 7,70 seviyesinin üzerini test etti. Böylelikle Aralık ayından bu yana dolar/TL kurunda en yüksek seviye kaydedildi.

Türkiye'nin risk primi de 340 baz puanı aşarak 2021 yılının en yüksek seviyesini gördü. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 16,14 seviyesinden işlem gördü.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla istifa etti

Borsada günün önemli başlıklarından biri de Genel Müdür Hakan Atilla'nın istifası oldu.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada Genel Müdür Hakan Atilla'nın kendi isteğiyle 8 Mart 2021 tarihinden itibaren görevinden istifa etmesi nedeniyle aynı tarihli yönetim kurulu kararı ile istifasının kabul edildiği belirtildi.

Açıklamada borsanın aldığı kararın Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı’na bildirildiği de ifade edildi.

Cuma günü Atilla'nın görevinden ayrılmayı planladığı belirtilmişti, Bloomberg HT'ye konuşan borsa kaynakları ise Atilla'nın kendi isteğiyle izne ayrıldığını söylemişti.

Borsa İstanbul'da 26 Mart'ta Genel Kurul düzenlenecek.

ABD’de İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla açılan davada yargılanan ve ülkede 28 ay hapis yattıktan sonra tahliye olan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Atilla, Türkiye’ye döndükten sonra Ekim 2019’da dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Borsa İstanbul genel müdürlüğüne atanmıştı.

ABD'de destek paketi Senato'dan geçti

ABD Başkanı Joe Biden öncülüğünde koronavirüs pandemisinin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini hafifletmesi hedefiyle hazırlanan 1,9 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketi cumartesi günü ABD Senatosu’nda 49’a karşı 50 oyla kabul edildi. Özel bir yasal düzenlemenin devreye sokulmasıyla önü açılan tasarı, Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç olmadan Senato’dan geçirilmiş oldu.