BP İngiltere'de yeşil hidrojen tesisi kurmayı planlıyor
İngiltere'nin net karbon sıfır hedefleriyle uyum sağlamak için fosil yakıt operasyonunu küçültmeye çalışan BP, İngiltere'nin kuzeyinde 2025 yılından itibaren yeşil hidrojen üretmek için bir tesis kurmayı planlıyor.
BP, İngiltere’nin kuzeyinde kuracağı yeşil hidrojen tesisinde 2025 yılında üretime başlamayı düşünüyor. Gelecek 10 yılda hidrojen pazarında yüzde 10 paya sahip olmak istediğini belirten şirket, İngiltere’nin net sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu olarak fosil yakıt operasyonunu küçültmeye çalışıyor.
BP Başkan Yardımcısı Louise Jacobson-Plutt, “Düşük karbon salınımı yapan hidrojen karbon salınımını azaltmakta zorlanan sanayi sektörü için önemli olacak” dedi.
BP’nin Almanya, İspanya ve Hollanda’daki rafinerilerde de yeşil hidrojen üretmek istediği belirtilirken 2030 yılına kadar 500 megavat değerinde yeşil hidrojen üretmeyi planlıyor.
Yeşil hidrojen nedir?
Yeşil hidrojen suyun elektrolize edilmesi ve hidrojen atomlarının oksijen atomlarından ayrılmasıyla ortaya çıkıyor. Mavi hidrojen ise metanın yüksek sıcaklıklarda hidrojen ve karbon monoksite ayrıştırılmasıyla elde ediliyor.
Yeşil hidrojen sudan üretildiği için daha çevre dostu olarak biliniyor fakat elektroliz işlemi için yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmadığında karbon salınımı çok yüksek miktarlarda oluyor.
Tüpraş’ın yeşil hidrojen planı
Tüpraş, yayımladığı Enerjimiz Geleceğe raporunda 2050 itibariyle kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarını elimine edeceklerini ve 2035’e kadar yıllık ortalama 350 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.
Ticari araçlar için dizel talebinin kısmen hidrojen ile yer değiştireceğini belirten şirket, elektrikli araçların binek araç segmentinde 2030’dan itibaren yeni araçlarda öncü araç, 2040’dan önce de araç parkında çoğunluk araç tipi olacağını vurguladı.
Hidrojen iş planı kapsamında 20 megavatlık bir elektrolizör için test sahası araştırmalarının devam ettiğini belirten şirket 2030’dan itibaren ağır taşımacılık ve lojistiğe yeşil hidrojen satışına başlayacaklarını, 2040’tan itibaren de tüm süreçlerindeki hidrojeni griden yeşile dönüştürmüş olacaklarını söyledi.
Tüpraş, 2035 yılında 2017 seviyesine göre kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlarını yüzde 35 azaltmayı hedeflediğini de belirtti.