Advertisement
ENERJİ ABONE OL

İngiliz enerji şirketi BP Plc, Husi militanlarının ticari gemilere yönelik saldırılarının artmasının ardından Kızıldeniz'deki tüm tanker trafiğini duraklatacağını açıkladı.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD'li savunma yetkilileri ve özel istihbarat şirketi Ambrey Cuma günü, Kızıldeniz'de Liberya bayraklı bir gemiye Husilerin kontrolündeki bölgeden saldırı olduğunu belirtmiş ve füzenin isabet ettiği geminin yanmaya başladığı aktarılmıştı. İngiltere Deniz Ticaret Organizasyonu (UKMTO) da saldırıyı teyit etmişti.

Yemen kıyısı açıklarında Husi militanlarının ticari gemilere yönelik giderek artan saldırıları, dünyanın en büyük gemi sahiplerinden bazılarının Kızıldeniz üzerinden mürettebat göndermenin güvenli olup olmadığını değerlendirmeleri nedeniyle yaygın ticaret kesintilerine yol açtı.

A.P. Moller-Maersk A/S, Cuma günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'in güney girişine giden gemilerine seferlerini duraklatmaları talimatını verdiğini söylemişti.

Husiler Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alıyor

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri ise 19 Kasım'da X sosyal medya platformundan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Eduardo Maia Silva, ABD’nin Kızıldeniz'deki “bu kabul edilemez tehditlere ve saldırılara” karşı koymak için seçenekleri ve çok taraflı eylemleri değerlendirmeye devam edeceklerini belirtmişti.