Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrol, giderek daha fazla sıkılaşan piyasalar ve yükselişe işaret eden görünümle varil başına 75 doları gördü.

Vadeli kontratlar, Londra piyasasında bir önceki seansta yüzde 1,9 yükseliş kaydederken Asya işlemlerinde 75 dolar seviyesini aştı.

Piyasalarda ise yükseliş yapısı sürerken Batı Teksas Petrolü’ndeki vade fiyat farkı son 7 senenin en yükseğine ulaştı. Bu da uzun dönemde fiyatların yükselebileceğine işaret ediyor. Amerikan depolama merkezi Cushing, Oklahoma’daki stoklar da Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bank of America, gelecek yıl seyahat talebindeki toparlanmayla beraber petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara yükselebileceğini söyledi.

Yayımladığı bir araştırma raporunda, küresel petrol tüketiminin ekonomik toparlanma ile birlikte üretimden daha fazla olmaya devam edeceğini belirten banka, yeni üretime olan yatırımların çevresel endişeler nedeniyle azaldığına değindi.

Bank of America Emtia Araştırma Müdürü Francisco Blanch, “Açığa çıkmaya hazır bir dolu bekleyen talep bulunuyor” dedi.

Ağustos vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0,4 yükselişle 75,23 dolara ulaştıktan sonra varil başına 75 dolara doğru geriledi.

Temmuz vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, çok az değişiklik göstererek varil başına 73,63 dolardan işlem görüyor.