Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Birliği ile İngiltere arasında ticaret anlaşması müzakerelerindeki sorunların çözümü için sadece üç hafta kaldı.

İngiltere Başbakanı Johnson Brüksel'de, müzakerecilerin aylardır anlaşma sağlayamadığı sorunları konuşmak için Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile akşam yemeğinde buluşacak.

Bir AB yetkilisi ve iki diplomatın Reuters'a verdiği demece göre, AB'nin Başmüzakerecisi Michel Barnier, bloğun bakanları ile yaptığı toplantıda, ticari ilişkilerde yıl sonunda iki tarafın da yola anlaşma sağlanmadan devam etmesinin daha olası olduğunu söyledi.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, bir gelişme olmaması durumunda, Perşembe ve Cuma günü Brüksel'de toplanan AB liderlerinin acil durum planlarını görüşmek zorunda kalacaklarını söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iki tarafın “anlaşma yapmamayı” kabul etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Resmi olarak Ocak ayında AB'den ayrılan İngiltere, o tarihten bu zamana kadar AB tek pazarında ve gümrük birliğinde kaldığı bir geçiş dönemi içerisindeydi. Bu süre tam olarak 31 Aralık'ta sona erecek.

Sürenin bitimine kadar yaklaşık 1 trilyon dolarlık ticareti kapsayacak olan anlaşmanın olmaması durumunda, işletmeler gümrük ve kota uygulamalarından ağır darbe alacak.