Advertisement
HABERLER ABONE OL

Birleşik Krallık Cuma günü Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılırken, 2020’nin sonuna kadar yalnızca ‘geçiş sürecinde’ ortak pazarın ve gümrük birliğinin içinde kalmaya kalmaya devam edecek.

2020’nin sonuna kadar olacak şekilde tanımlanan ‘geçişi süreci’ boyunca, Birleşik Krallık, AB kurumlarında, ajanslarında ve ofislerinde yer almayacak, fakat yine de AB yasaları uygulaması dahilinde kalacak.

Geçiş döneminde AB ve İngiltere bir ticaret anlaşması üzerinde uzlaşmaya çalışacak. Brüksel bu konuda Londra’yı ticaret ilişkisinin Brexit sonrası süreçle aynı olmayacağı konusunda uyardı.

İrlanda Başbakanı Leo Vradgar Pazartesi günü  BBC ile yaptığı röportajda AB’nin Brexit sonrası ticaret görüşmelerinde daha güçlü bir ticaret heyetine sahip olacağını ve anlaşma imzalamanın da daha zor olacağını söyledi. Johnson ise kötümser bakış açısını reddederek, Birleşik Krallık’ın  anlaşmayı kendi belirttikleri zamana yetiştireceklerini bildirdi.

AB tarafında ise kesin olan ve yinelenen konu ise, İngiltere ile ekonomik ve politik ilişkilerin değişeceği ve bunun İngiltere için birlik ve ortak Pazar üyesiylen olduğundan daha az cazip olduğu.

Ortak Pazar mal ve hizletlerin AB içinde serbest dolaşımını garanti altına alır.

AB, İngiltere ile serbest ticaret anlaşması yapmak söz konusu olduğunda “eşit şartlar oluşturmak” konusundan özellikle endişe duyuyor. İngiltere'nin daha agresif bir iş sübvansiyonu ve rekabetçi bir politika izleyebileceği endişesi var vergi rejimi ve haksız rekabet politikası. Bu anlamda AB, İngiltere'den adil olmayan rekabeti önleyecek bir garanti istiyor.