Advertisement
HABERLER ABONE OL

Brezilya Merkez Bankası son toplantısına ait tutanaklarda ekonomik koşullar değişmezse parasal teşviklerin azaltılmasının enflasyonu hedefe çekmeye yeteceğini belirtti.

Banka son toplantısında politika faizini ikinci kez 75 baz puan yükseltmişti.

Tutanaklarda ayrıca ekonomik büyümeye dair belirsizliğin daha da arttığı ve toparlanmanın dengesiz olduğu ifade edildi.

Latin Amerika’nın en büyük ekonomisinde politika yapıcılar enflasyondaki yükselişle mücadele etmek için faiz artırımına gitti. G20 ülkeleri arasında bu yıl ilk faiz artışı yapan ülke Brezilya olmuştu.

Analistler bu yıl ve gelecek yıl zayıf toparlanmaya rağmen tüketici fiyatlarının hedefin üzerinde gerçekleşmesini bekliyor.

Bloomberg Economics Latin Amerika Ekonomisti Afrika’na Dupita “Merkez Bankası, baz senaryosunun kademeli normalleşme olduğunu bildirdi. Kur dalgalanmalarının politikayı belirleyeceğini düşünüyoruz.” yorumunu yaptı.

Banka bu ayki toplantısında yüksek emtia fiyatları ve para birimindeki düşüş nedeniyle faiz oranını yüzde 3.5’e yükseltmişti.

Ülkede yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 6.7’ye yükseldi. Ekonomistler baz etkisi nedeniyle bu ay enflasyonun yüzde 8’e yükselebileceği uyarısı yapıyor. Bankanın yıl sonu enflasyon hedefi ise yüzde 3.75.