Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bugün banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) nispetlerinin tespitine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Söz konusu kararla, kambiyo almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (Döviz büfeleri) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, avro ve benzeri yabancı paralarla yine bankalarda açılan altın mevduat ya da yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden alınan kambiyo işlem vergisinde değişikliğe gidildi.

Buna göre, kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e artırıldı. Mayıs 2019’da uzun bir aranın ardından yeniden binde 1 olarak yürürlüğe giren BSMV, Aralık 2019’dan itibaren binde 2 olarak uygulanmıştı. Ayrıca yine Mayıs 2019’da 100.000 dolar ve üzeri döviz alım işlemlerine T+1 valör uygulamasına başlanmıştı.

HAZİNE’YE AYLIK 1 MİLYAR TL EK GELİR

Bazı sabit varsayımlarla 100.000 dolar tutarında bir kambiyo alım işleminde daha önce 1.360 TL vergi oluşurken; şimdi 6.800 TL oluşacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) internet sitesinde yayımladığı verilere göre bankaların TL karşılığı yurt içi müşterileriyle yaptığı günlük döviz işlem hacmi ortalaması bu ay 2,2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Mayıs 2020 işlem hacminden yola çıkılıp söz konusu işlemlerin oranı %40 olarak varsayıldığı takdirde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aylık vergi geliri yaklaşık 1 milyar TL artmış olacak.

İŞLEM HACMİ SON İKİ YILDA AZALDI

Son iki yılda döviz piyasasıyla ilintili pek çok düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemelerden önce 2018’de bankaların TL karşılığı yurt içi müşterileriyle yaptığı günlük döviz işlem hacminin zaman zaman ortalama 5 milyar doların üzerine çıktığı gözleniyordu. Ancak 2020’de bu rakam 2,5 milyar dolara kadar geriledi.

ALIM SATIM İŞTAHI AZALACAK

Artan vergi maliyetinin olası etkilerini Finansal Danışman Recep Atakan şöyle değerlendirdi: “Kambiyo vergisindeki artış döviz alım satım iştahını azaltacaktır. Dövize kısa süreli yatırım yapma iştahını azaltmasıyla birlikte, geri alımda %1’lik (neredeyse dövizin 1 yıllık faiz getirisi kadar) maliyet olması, döviz bozdurmayı düşünenleri de etkileyecektir. Atılan bu adımlar kısa vadede kurda oynaklığı azaltabilecekken; uzun vadede yeni fonların Türkiye ye girme iştahını azaltabilecektir.”

SON 12 AYLIK BÜTÇE AÇIĞI 142 MİLYAR TL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, nisan ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarına göre bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 artarak 65 milyar 245 milyon lira, bütçe giderleri yüzde 42,7 artışla 108 milyar 443 milyon lira olmuştu. Son 12 aylık bütçe açık toplamı ise 141 milyar 995 milyon lira olarak gerçekleşti.

MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE NİSAN AYI KARŞILAŞTIRMASI:

Cumhur Örnek - Bloomberg HT Araştırma Müdürü