Advertisement
HABERLER ABONE OL

Vadelerine göre TL mevduata ödenecek vergiler indirilirken, altın dahil tüm kambiyo işlemlerinde uygulanan Banka Sigorta ve Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 1'den binde 2'ye indirildi.

Çarşamba günü Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 28/8/1998 tarihli ve 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 1'inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan "%1 (yüzde 1)" ibaresi "binde iki" şeklinde değiştirildi.

Böylece altın alım ve satımında uygulanan yüzde 1 oranındaki vergi de diğer kambiyo işlemleriyle beraber binde 2'ye inmiş oldu.

Altın işlemlerini de kapsayan BMSV indirimini Bloomberg HT'ye değerlendiren İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği başkan yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Fiziki altın alımlarında vergi yüzde 1'de tutuldu ancak kaydi olanlardan binde 2 şeklinde düzeltildi" dedi ve "Daha önce döviz için vergili fiyatı ve çıplak piyasa fiyatı arasında bir serbest piyasa fiyatı oluşuyordu. Böylece bu uyumsuzluk giderilmiş oldu" diye ekledi.

"Bankalardan fiziki altın alındığında yine vergi oranı %1 olduğu için vatandaş altın almak istiyorsa yine serbest piyasaya gelecek ama serbest piyasadaki fiyat vergili dönemdeki kadar pahalı değil daha ucuz olacak" diyen Yıldırımtürk, vergi indiriminin altın tarafında talepte çok fazla bir değişikliğe neden olmayacağını belirtti.

NoorCM Bireysel Portföy Yönetimi Birim Müdürü Arzu Toktay'ın değerlendirmesi ise şöyle;

YEP'in yeniden dengelenme süreci içerisinde son atılan adımlardan kambiyo vergisinin %0.2'ye indirilmesi ve TL mevduatlara değişik vadelerde yapılan vergi indirimlerini gram/altın yatırımcısının nasıl değerlendireceği konusu diğer döviz yatırımlarına kıyasla farklı değişkenler içeriyor. Alınan kararlar;

1- Piyasada yeni oluşacak fiziki altın alım talebinde geri çekilme olabilir. Çünkü yatırımcı bir süre özellikle Dolar/TL kurunda geri çekilme ihtimaline karşı fiyatların değişimini görmek isteyecektir.

2-Bankacılık sistemi içinde yapılan işlemlerde kambiyo vergisinin caydırıcı etkisi ile pozisyon kapatmaya yanaşmayan yatırımcı zaman içerisinde işlem alış satış yaparak fiyat değişimlerinden faydalanmak isteyebilir. Bu durum gram başına altın hesaplarında kademeli bir azalışa sebep olabilir.

3- Borsa Yatırım Fonları (ETF) tarafında dışarıda ons başına altın fiyatlarının daha yakından takip edileceği bir döneme giriyor olabiliriz.

Her koşulda yükselen ve TCMB'in Eylül ayı toplantısı sonrası başlamış görünen faiz artırım süreci sonrasında yükselmesi beklenen banka mevduat oranları ve piyasa faiz oranlarının gram/altın'ın da içinde olduğu döviz mevduatlarında bir çözülme yapmasını bekleriz. Bu çözülmenin ölçüsü tasarruf sahibinin yeniden dengelenme sürecine güveni ile doğrudan bağlantılı görünüyor.

Sonuç olarak, ekonomi yönetiminin artan enflasyon ortamını da göz önüne alarak tasarruf sahibinin beklentileri karşılaması ve daha barışık bir politika izlemesi bu dönemde son derece anlamlıdır.