BTM girişimleri 7 milyar TL değerlemeye ulaştı
İTO iştiraki Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi kuruluşundan bugüne 10 bine yakın girişimciyi destekledi. Gündem Teknoloji programında konuşan BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, 2016 yılından bugüne BTM bünyesindeki şirketlerin ulaştığı yatırım değerlemesinin 7 milyar TL ve 2024 yılının ilk çeyreğinde ise şirketlerin aldığı yatırım değerlemesinin ise 1,3 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.
HANDE BERKTAN
İş dünyasının çatı örgütlerinden İTO iştiraki, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), teknolojiye dayalı girişimcilere ev sahipliği yapıyor.
Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programında sorularımı yanıtlayan, BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, şirketlerin ulaştığı değerlemeler hakkında “BTM, 2023 yılında 1.740 girişimciyi destekledi. Kurulduğu 2016 yılından bu yana 10 bine yakın girişimcimiz desteklendi. 2023 yılındaki girişimler 1,14 milyar TL. yatırım değerlemesine ulaştı. BTM’nin kuruluşundan bu yana şirketlerin ulaştığı yatırım değerlemesi ise 7 milyar TL oldu. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise şirketlerin aldığı yatırım değerlemesi 1,3 milyar TL. oldu” bilgisini paylaştı.
BTM Genel Müdürü, girişimcilik ekosistemine dair “Global resesyon, jeopolitik belirsizlikler globalde girişimcilik desteklerinin yavaşlamasına neden oldu. Ülkemizde ise TÜBİTAK destekleri Türkiye’nin bu ligde yerinde kalmasını sağladı. Avrupa’da İngiltere bu ligde birinci sırada yer alıyor.” dedi.
Yükselen girişimcilik trendleri neler oldu?
2024 senesinin ilk yarısı iş dünyasında çeşitli yeniliklerin ve dönüşümlerin yaşandığı bir dönem oldu. Girişimcilik dünyası, bu değişimlere uyum sağlayarak farklı iş süreçlerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Yükselen girişimcilik trendlerine ilişkin İbrahim Elbaşı “İlk sırada yapay zekaya dayalı iş modellerini sayabiliriz. Yapay zekâ (AI) tabanlı iş modelleri, çeşitli sektörlerde verimliliği artırırken maliyetleri azaltmak ve müşteri deneyimini iyileştirmek açısından önemli bir konuma sahip. Yaygın olarak kullanılan AI tabanlı iş modelleri genel olarak otonom sistemler, sağlık hizmetleri, finans ve sigortacılık işlemleri, perakende ve e-ticaret, üretim ve endüstriyel otomasyon, Chatbot ve sanal asistanlar ile sürdürülebilir enerji çözümlerini sayabiliriz. Diğer bir alan, sürdürülebilirlik ve yeşil teknolojiler. Bu bağlamda doğal kaynakları koruma, enerji verimliliğini artırma ve iklim değişikliği ile mücadele gibi çeşitli çevresel problemler üzerine çeşitli çözümler sunuluyor.” değerlendirmesini yaptı.