Bu hafta küresel piyasalarda yoğun veri trafiği takip edilecek
Küresel piyasaları bu hafta yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. Bir yandan ABD enflasyon verisi, hazine bütçe dengesi bir yandan da Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve Asya piyasasındaki gelişmeler takip edilecek.
ABD’de enflasyon haftası
Fed'in şahinleşen politika duruşu varlık fiyatlarını etkileyen ana unsur olmayı sürdürüyor. Bankanın çarşamba günü açıklanan mart ayı toplantı tutanakları ve yetkililerin sözle yönlendirmeleri ile mayıs ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına gidileceği ve aylık 95 milyar dolarlık bilanço küçültme sürecinin başlayacağı beklentileri güçlenirken, bu durum tahvil piyasasından çıkışların sürmesini beraberinde getirdi.
11 Nisan ile başlayan haftanın veri takviminde, salı hazine bütçe dengesi, çarşamba Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), perşembe perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. ABD'de piyasalar cuma günü tatil nedeniyle kapalı olacak.
Goldman Sachs uzmanları ABD'de enflasyonun tepe yaptığını tahmin ettiklerini ve yüzde 4'ün altına düşmesini beklediklerini belirtirken 2023'te resesyon ihtimalinin arttığını düşündüklerini ekledi.
AMB faiz kararı
Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'da risk iştahını törpülemeye devam ederken, gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve bölge genelinde açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşti.
Gelecek hafta pazartesi İngiltere'de sanayi üretimi, salı Almanya'da TÜFE ve Zew beklenti endeksi ile İngiltere'de işsizlik, çarşamba İngiltere'de TÜFE ve Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve perşembe AMB'nin faiz kararı takip edilecek. Cuma günü Almanya ve İngiltere'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
Çin'de ÜFE ve TÜFE
Asya tarafında, artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları pay piyasası fiyatlamalara yön veren temel faktör olmaya devam ediyor. Çin'de salgının başlangıcından bu yana vaka sayılarının rekor kırdığı haftada, salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin derinleşebileceğinden endişe ediliyor.
11 Nisan ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi Çin'de ÜFE ve TÜFE, salı Japonya'da ÜFE ve çarşamba Çin'de dış ticaret dengesi verileri takip edilecek.