"Bu yıl bal sattığımız fiyata gelecek yıl bal üretemeyecek hale geldik"
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Son günlerde döviz kurundaki dalgalanmaların arıcılık sektöründe girdi maliyetlerine etkisi" konulu basın açıklaması yaptı.
İRFAN DONAT
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, son günlerde döviz kurundaki dalgalanmaların arıcılık sektöründe girdi maliyetlerine etkisini değerlendirdiği bir basın açıklaması yaptı.
Yılın son çeyreği göz önüne alındığında arıcıların en temel nakliye girdisi olan mazota yüzde 45, bakım ve besleme girdilerine yüzde 60 zam yapıldığını ifade eden Şahin, buna rağmen sezon sonu çok uygun fiyatlardan arıcıların ürünlerinin satışını gerçekleştirdiğini kaydetti.
Şahin, "Arıcılık sektörü bu yıl bal sattığı fiyatlara gelecek yıl aynı balın üretimini yapamayacak hale gelmiştir. Gelecek yıl edeceği kar oranını kaybetmiş, zarar yönünde ilerlemektedir. 1 teneke balın üretim maliyeti Temmuz ayında 600-650 TL iken, artan girdiler dolayısıyla şu an aynı balın üretim maliyeti 850-900 TL olmuştur" dedi.
Sektörde en temel arı besleme girdisinin kristal toz şeker olduğunu belirten Şahin, "Nasıl büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar her gün beslenme ihtiyacı duyuyorsa, arıların da bal üretim sezonu hariç beslenmesi ve şeker ile karbonhidrat ihtiyaçlarının giderilmesi zaruridir. Türk Şeker Genel Müdürlüğü fabrikalarında 212,22 TL olan şeker çuvalı 265,28 TL olmuştur. Ancak bu durumu fırsat bilen özel kuruluşlarda şeker çuval fiyatı 425 TL bandına çıkmıştır. Bu anlaşılır değildir" ifadelerine yer verdi.
Ziya Şahin, içinde bulunulan süreçte arıcıların üretimden tamamen kopmamaları ve piyasa koşullarına direnebilmeleri için beklentilerini şöyle sıraladı: "Türk Şeker Genel Müdürlüğü Fabrikalarından 2022 yılının ilk üç ayında kovan başına 1-2 Kg düşecek şekilde şeker temininin sağlanması; arıcılarımıza mazot desteği sağlanması; arıcılık kredilerinin ertelenmesi; haksız zam yapılan girdilere gerekli indirim sağlanması için yaptırım uygulanmasını talep etmekteyiz."