Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Buffett’tan çip hamlesi

Buffett'tan çip hamlesi

Berkshire Hathaway, Ekim ile biten üç ay içinde 5 milyar dolar değerinde TSMC hissesi satın aldı. Bloomberg verilerine göre yılın başından beri yaklaşık yüzde 41 düşüş kaydeden TSMC hisseleri, haberin ardından ABD'de piyasa açılışından önce yaklaşık yüzde 13 artış gösterdi.

Giriş: 15 Kasım 2022, Salı 17:44
Güncelleme: 15 Kasım 2022, Salı 17:44

Warren Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway, Tayvanlı çip üreticisi TSMC’den 5 milyar dolar karşılığında hisse satın aldı. Ünlü yatırımcının bu hamlesi, 250 milyar dolarlık satışın ardından TSMC hisselerinin dibi bulduğunu düşündüğüne işaret ediyor.

Buffet’ın şirketinin, TSMC hisselerini Ekim ile biten üç ay içerisinde satın aldığı bildiriliyor. Haberin ardından NYSE’deki TSMC hisseleri, son iki yıldaki en yüksek günlük artışı kaydederek, piyasa açılışı öncesinde yaklaşık yüzde 13’e kadar artış gösterdi.

Tayvanlı şirket, aralarında Nvidia ve Qualcomm’un da bulunduğu birçok şirket için çip üretiyor. Ayrıca şirket, Berkshire Hathaway’in portföyündeki en değerli şirket olan Apple’ın özel işlemcilerinin de tek üreticisi konumunda bulunuyor.

92 yaşındaki Buffett’ın uzun zamandır teknoloji sektöründen uzak durması, ünlü yatırımcının tam olarak anlamadığı şirketlere yatırım yapmak istemediği görüşünün oluşmasına neden olmuştu. Ancak Buffett son yıllarda bu duruşunu değiştirdi ve şirketinin teknoloji sektöründeki yatırımlarını artırdı.

TSMC'nin stratejik önemi

Çip üretimi, otonom elektrikli arabalar, yapay zeka ve akıllı ev aletleri gibi yeni oluşan sektörler için temel oluşturması nedeniyle ilerleyen yıllarda sürdürülebilir büyüme vaat ediyor. Amazon Web Services gibi bulut bilişim hizmetlerinin genişlemesi de büyük veri merkezleri için daha fazla çip sipariş edilmesini sağlıyor.

Son teknoloji çip üretiminde Intel’in yerini alan TSMC, ABD ve Çin’in küresel teknoloji sektöründeki liderlik için mücadele etiği bir dönemde stratejik olarak hayati önem taşıyan bir oyuncu konumuna geldi.

Tayvan’ın en değerli şirketi, geleceğin ticari sektörlerinin gelişmesini sağlarken, ülkelerin askeri ve siber güvenlik amaçlarına da destek olacak, dünyanın en gelişmiş çiplerini üretecek yetkinliğe sahip. ABD’nin Çinli müşteriler için üretilen yüksek teknoloji çipler hakkında uyguladığı yaptırımlar, bu ürünlerin Çin askeri kuvvetlerinin eline geçmesini engelleme amacı taşıyor.

Ekonomik yavaşlama ve yatırımcıların arz fazlalığı olduğunu düşünmesi nedenleriyle çip talebinde azalma görüldü. Buna bağlı olarak Tayvan’daki TSMC hisseleri bu yılın başından beri yüzde 24 düşüş gösterdi. Şirket bu yıl, sermaye harcamalarından yapacağı kesintiyi daha önce 40 milyar dolar olarak planlamıştı. Fakat bunda değişikliğe giderek, kesintiyi 36 milyar dolar seviyesine çekti.