Advertisement

Rusya'nın Ukrayna saldırısı ile ilgili gelişmeler tarımsal emtia piyasasını vurmaya devam ediyor.

Batılı ülkelerin Rusya'ya sert ekonomik yaptırımlar açıklamasının ardından buğday vadelileri Chicago'da yüzde 9 yükselişle 9,34 doları gördü. Mısırda yükseliş yüzde 5 olurken, soya da yüzde 4 artış kaydetti.

Rusya’nın başkent Kiev dahil Ukrayna’ya geniş çaplı saldırıda bulunması batı ülkelerini Rusya Merkez Bankası ile işlem yasağı ve swift sisteminden çıkarılmanın da dahil olduğu sert ekonomik yaptırımlara yönlendirirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptırımlara nükleer caydırıcı güçlerini alarm durumuna geçirerek karşılık verdi.

Hafta sonu alınan karara göre Batılı devletler bir dizi Rus bankasını, bankalar arasında trilyonlarca dolarlık işlemin gerçekleştirilmesinde kullanılan swift mesajlaşma sisteminden çıkarılması konusunda anlaştı. Karar sonrası Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Rusya Merkez Bankası ile tüm işlemlerin yasaklanmasında anlaşıldığını duyurdu.

Avrupa Birliği ayrıca tüm hava sahasının Rus uçaklara kapatıldığını açıkladı ve Ukrayna’ya 450 milyon euroluk askeri yardım sağlamayı taahhüt etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu gelişmelerin gölgesinde ülkesinin nükleer caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirme emri verdi. Pentagon ise bu hamleyi “hesap hatası riskini yükselten gerginliği artırıcı bir adım” olarak yorumladı.

Asya’da kömür fiyatları, küresel pazarın başlıca ihracatçı ülkelerinden Rusya’da yaşanabilecek potansiyel tedarik sorunları endişeleriyle rekor seviyeye yükseldi.

IHS Markit and Argus tarafından hazırlanan haftalık endekse göre yüksek kalite termal kömür ton başına 14,85 dolar artarak 262,71 dolara yükseldi. Bu rakam Ocak ayında görülen en yüksek seviyenin de üstünde.

Artan doğalgaz fiyatları kömür talebini artırdı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dünyadan birçok emtianın hızla yükselmesine neden oldu. Batı ülkeleri dünyanın başlıca enerji ve emtia tedarikçilerinden Rusya’ya daha ağır yaptırımlar açıklarken yatırımcılar yeni teslimatları garantiye almak için ciddi bir rekabet içine girdiler.

Küresel termal kömür piyasası, dünyanın bir numaralı üreticisi Endonezya’nın ihracatı Ocak ayında askıya alması nedeniyle bir süredir tedarik sorunlarıyla mücadele ediyordu. Bununla birlikte Avrupa’dan Japonya’ya dek birçok ülkenin artan doğalgaz fiyatları nedeniyle alternatif enerji kaynağı olarak kömüre dönmesi de talebin artmasına neden oluyor.

Üreticiler bu yıl Ukrayna krizi olmadan dahi kömür fiyatlarının güçlü kalmasını bekliyorlardı. Whitehaven Coal Ltd. CEO’su Paul Flynn, bu ay başında yaptığı açıklamada bazı spot tedarikçi şirketlere bu çeyrek için ton başına 300 dolar teklif edildiğini belirtti.

"Arz ve stoklar normale dönene dek fiyatlar yüksek seyredecek"

Avustralya’da kömür madenleri işleten New Hope Corp. da Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Arz seviyesi ve stokları normal seviyelere dönenen dek fiyatları yüksek seyretmeye devam edeceği öngörülüyor” değerlendirmesini yaptı.

Danimarkalı Orsted AS şirketi Pazar günü yaptığı açıklamada enerji santralleri için Rusya’dan kömür ve biyokütle almayı durduracağını açıklayarak diğer Avrupalı enerji şirketlerinin bu kararı takip edebileceği beklentisini artırdı. Avustralya Endüstri Bakanlığı’na göre Rusya termal kömür deniz taşımacılığının yüzde 18’ini gerçekleştirerek bu alanda üçüncü sırada bulunuyor.