Advertisement
BULUT BİLİŞİM ABONE OL

Her geçen gün daha fazla verinin aktarıldığı ve getirdiği önemli avantajlarla kurumların kullanım oranını artırdığı bulut bilişim platformlarında güvenlik karmaşıklığına ilişkin artan farkındalık,doğal olarak güvenlik yatırım önceliklerinin değişmesine de neden oldu.

Uzaktan çalışanların kurumsal uygulamalara güvenli olarak erişme ihtiyacı nedeniyle güvenlik yatırımları pandemi döneminde hız kazanırken, bunun doğal sonucu olarak, güvenlik neredeyse tüm şirketler için, özellikle de dijital dönüşümlerini sürdürenler için birinci öncelik olmaya devam etti. Yeni nesil teknolojiler benimsendikçe genişleyen tehdit yüzeyi, kuruluşları daha odaklanmış güvenlik önlemleri kullanmaya ve güvenlik stratejilerini gözden geçirme gerekliliğini ön plana çıkardı.

Peki bu konuda neler yapılabilir, nasıl önlemler alınabilir? İşte herhangi bir bulut bilişim tabanlı müşteri etkileşimli çözümünü kullanmayı düşünen kurumların değerlendirmesi gereken tavsiyeler...

Çalışanlarınızın farkındalığını artırın

Çalışanların güvenlik farkındalığı düzeyi konusunda endişe yaygın olmakla birlikte, güvenlik eğitiminin de yetersiz olduğu kabul edilmektedir.

Son kullanıcıyı hedef alan siber saldırıların sayısı hızla artmaya devam etmektedir. Güvenlik farkındalığı, her kuruluş için BT güvenliğinin kritik bir yönüdür. Halihazırda bunu yapmayan kuruluşlar, düşük güvenlik farkındalığı sorununu derhal ele almalıdır

Hibrit altyapılar için güvenlik stratejileri oluşturun

Uzun vadeli bir güvenlik stratejisi oluşturmak, güvenlik duruşunu güçlendirmenin merkezinde yer alır. Günümüzde artan bulut yatırımları ile birlikte hibrit BT altyapıları oluşması kaçınılmazdır. Kuruluşlar hibrit BT ekosistemleri için bulut tabanlı kimlik yönetimi, çok faktörlü kimlik doğrulama, koşullu erişim kontrolü, bulut uygulaması güvenliği ve şirket içi uygulamalara güvenli uzaktan erişim gibi çözümleri uygulamayı değerlendirmelidir.

Güvenlik ve uyumluluk gerekliliklerini karşılayan bir teknoloji iş ortağı seçin

Pazarda güçlü bir büyüme gösteren, sağlam ortaklık stratejileri oluşturabilen ve en son teknolojilere ve platformlara erişim sunan üreticileri seçin. Güçlü bir güvenlik ortağı, mevcut güvenlik zorluklarını ele alır, gelecekteki sorunları tahmin eder ve ilgili yükseltmeleri ve güvenlik optimizasyonlarını proaktif olarak önerir.

İş modelleri ve odakları uzun vadeli dönüşüm hedeflerinize uyan, ilerici ve yenilikçi çözüm sağlayıcılarını seçin. Kuruluşlar, teknoloji sağlayıcıları tarafından sunulan güvenlik özelliklerinin, sektöre özgü regülasyonlara uygun olduğundan emin olmak için bu özellikleri dikkatle değerlendirmelidir.

Kuruluşunuzun varlıklarının bir envanterini tutun

Bu, yalnızca BT varlıklarınızla sınırlı olmamalıdır. Personeli, kuruluşunuza emanet edilen verileri, kuruluşunuzun oluşturduğu hassas verileri, yazılımları, süreçleri, iş ortaklarıyla ilişkileri, patentleri ve müşterileri, ayrıca marka ve itibar varlıklarını da içermelidir.

Bulutta veri depolayan kuruluşların, bulutta hangi varlıklara sahip olduklarını ve bu varlıkların mevcut güvenlik duruşlarını tam olarak belgelemeleri gerekir. Kaynakların yerini belirlemek işin kolay tarafıdır; asıl zorluk, tam olarak hangi kaynakların belgelenmesi gerektiğini belirlemektir.

Ortaya çıkan tehditleri yakından takip edin

Kuruluşların hızla artan ve karmaşıklaşan siber tehditleri izlemesi gerekir. Bunu yapmanın iyi bir yolu, tehditleri izleyen ve saldırıları kimlik bilgilerine erişim, ayrıcalık yükseltme ve keşif gibi teknik ve taktiklere ayıran Mitre ATT&CK çerçevesini kullanmaktır. ATT&CK çerçevesi, saldırganların davranışları ve faaliyetleri hakkında düzeltici öneriler ve güncel bilgiler sağlar.

Bilgi sahibi olmanın diğer yolları arasında, satıcılardan ve üçüncü taraf kuruluşlardan gelen tehdit istihbaratı bilgilendirmelerine abone olmak ve siber güvenlik gruplarına katılmak bulunur.

Test edin, test edin ve tekrar test edin

Güvenlik sistemlerinin kontrol altında olduğundan emin olmak için düzenli olarak bağımsız veya üçüncü taraf güvenlik incelemeleri yürütün. Riski bir güvenlik ortağına devretmek kolay olsa da müşteriler, mevzuata uygunluk gerekmese bile sürekli iyileştirme ve güvence sağlamak için güvenlik sistemlerini rutin olarak denetlemeli ve değerlendirmelidir.

Entegre güvenlik kontrolleri içeren PaaS şablonları gibi yeniden kullanılabilir bulut çözümleri tasarlayın

Güvenlik ile entegre PaaS şablonlarıyla “bir kez oluşturup, çok defa kurmak” yaklaşımını benimsemek, güvenlikten ödün vermeden kaynakların verimli kullanılmasını, işlemlerin hızlı ölçeklenmesini ve pazara çıkma hızının artmasını sağlar.

Otomasyon ve yapay zekadan yararlanın

Siber güvenlik uzmanı sayısının giderek azalması, şirketleri güvenlik yönetimini etkili ve sürdürülebilir kılmak için verimliliği artırmaya ve maliyetleri azaltmaya, otomasyon ve yapay zekâ çözümlerine yöneltmektedir.

Eksikleri belirleyin ve kurumsal güvenliği güçlendirin

Kuruluşlar, risk, güvenlik ve uyumluluk programlarında ve süreçlerinde mevcut olan tüm eksikleri belirlemeli ve bunları acil bir öncelik olarak ele almalıdır. Ardından, varlıklarını ve verilerini koruyan ve bunlar üzerinde gerçek zamanlı denetimi kolaylaştıran bir sisteme sahip olmaları gerekir.

Bulut Bilişim sayfası Microsoft Türkiye’nin destekleriyle hazırlanmaktadır.