Advertisement
BULUT BİLİŞİM ABONE OL

1. Yüksek hız ve hızlı uygulama

Yeni bulut bilişim özelliklerini birkaç saniye içinde uygulama yeteneği, yazılım geliştirme becerisini ve hızını yeniden şekillendirdi. Geliştiriciler, sahip oldukları donanım sınırlamalarına veya yavaş tedarik süreçlerine bağımlı olmadan yeni fikirleri kolayca test edebilir ve uygulama mimarisi tasarlayabilir.

2. Otomatik yazılım güncellemeleri ve entegrasyon

Sürekli entegrasyon ve teslimat, yeni yazılım sürümlerinin bulut ortamında kolayca test edilip dağıtılabildiği gerçeğine dayanır, bu da ürün yeniliklerinin daha yüksek hızlarda sunulmasına izin vererek, son kullanıcılara aylık, haftalık hatta bazı durumlarda günlük olarak daha fazla özellik sunmasına olanak sağlar. Bunların yanında bulut servisleri DEvOps araçları ve kayıt sistemleriyle bütünleşerek, üretimdeki sorunları izlemeyi ve tespit etmeyi kolaylaştırır.

3. Verimlilik ve maliyet azaltma

Bulut altyapısını kullanarak, ekipman satın almak ve bakımını yapmak için büyük miktarda para harcamanıza gerek kalmaz. Bu, CAPEX maliyetlerini ve Toplam Sahip Olma Maliyetini (TCO) önemli ölçüde azaltır. İşinizi büyütmek için donanıma, tesislere, yardımcı programlara yatırım yapmanız veya büyük bir veri merkezi oluşturmanız gerekmez. Bulut sağlayıcınızın personelinin uzmanlığından yararlanabileceğiniz için bulut veri merkezi işlemlerinizi yürütmek için büyük BT ekiplerine bile ihtiyacınız yoktur.

Bulut ayrıca kesinti süresiyle ilgili maliyetleri de azaltır. Bulut sistemlerinde kapalı kalma süresi nadir olduğundan, bu, kesinti süresiyle ilgili olası sorunları gidermek için zaman ve para harcamanıza gerek olmadığı anlamına gelir.

4. Veri güvenliği

Büyüklüğü ve sektörü ne olursa olsun her işletmenin en büyük endişelerinden biri verilerinin güvenliğidir. Veri ihlalleri ve diğer siber suçlar, bir şirketin gelirini, müşteri sadakatini ve marka konumlandırmasını mahvedebilir.

Bulut, verilerin güvenli bir şekilde saklanmasını ve işlenmesini garanti eden birçok gelişmiş güvenlik özelliği sunar. Ayrıntılı izinler ve dağıtılmış yetkiler aracılığıyla erişim yönetimi gibi özellikler, hassas verilere erişimi yalnızca bu verilere erişmesi gereken çalışanlarla sınırlayabilir ve bu sayede kötü niyetli taraflar için saldırı aralığını azaltabilir.

Bulut depolama sağlayıcıları, platformları ve işledikleri veriler için kimlik doğrulama, erişim denetimi ve şifreleme gibi temel korumalar uygular. Bu noktadan sonra, çoğu kuruluş, bulut veri korumasını desteklemek ve buluttaki hassas bilgilere erişimi sıkılaştırmak için bu korumaları kendi ek güvenlik önlemleriyle tamamlar.

5. Ölçeklenebilirlik

Farklı şirketlerin farklı Bilgi teknolojileri (BT) ihtiyaçları vardır - 1000'den fazla çalışandan oluşan büyük bir kuruluş, bir start-up ile aynı BT gereksinimlerine sahip olmayacaktır. Bulut kullanımı bu konuda ideal bir çözüm olabilir çünkü işletmelerin BT departmanlarını iş taleplerine göre verimli ve hızlı bir şekilde büyütmelerini ya da küçültmelerini sağlar.

Bulut tabanlı çözümler, artan veya değişken bant genişliği talepleri olan işletmeler için idealdir. İş taleplerinin artması durumunda, fiziksel altyapı yatırımı yapılmasına gerek kalmadan bulut kapasitesi kolayca artırılabilir. Bu dönüşüm imkanı, bulut bilişimi kullanan işletmelere rakiplerine göre gerçek bir avantaj sağlayabilir.

Bu ölçeklenebilirlik, kurum içi operasyonel sorunlar ve bakımla ilişkili riskleri de en aza indirir. Profesyonel çözümler ve sıfır ön yatırım ile yüksek performanslı kaynakları işletmelerin emrine sunar. Ölçeklenebilirlik, muhtemelen bulutun en büyük avantajıdır.

6. İşbirliği

Bulut ortamları ekipler arasında daha iyi işbirliği sağlar: geliştirme, kalite güvencesi (QA), operasyonlar, güvenlik ve ürün mimarı ekiplerinin tümü aynı altyapıyı kullanır ve birbirlerine engel olmadan aynı anda çalışabilir. Bulut erişimleri ve izinleri, çakışmaları ve kafa karışıklığını önlemek için kimin neyi ne zaman yaptığı konusunda daha iyi görünürlük sağlar ve izlenmesine yardımcı olur. Hazırlama, QA, demo veya ön üretim gibi belirli amaçlar için farklı bulut ortamları oluşturulabilir. Şeffaf bir şekilde işbirliği yapmayı kolaylaştırmanın yanında bunu teşvik de eder.

7. Sınırsız depolama imkanı

Çlçeklenebilirlik avantajında belirtildiği üzere, bulut, verilere erişilebilirliğin performans ve sıklığına bağlı olarak, her tür veriyi çeşitli bulut veri depolama türlerinde depolamak için esasen sınırsız kapasiteye sahiptir.Bu konuda temel kural, verinin kullanılabilirlik düzeyi, performans ve erişim sıklığına göre depolama maliyetinin artmasıdır. Bulut maliyet politikası oluşturmak ve bunu sürekli olarak optimize etmek, şirketin bulutta veri depolamayla ilgili iş hedeflerini korurken bulut depolama maliyetini önemli ölçüde azaltabilir.

8. Verilerin yedeklenmesi ve geri yüklenebilmesi

Verilerin kapasite kısıtlaması olmadan bulutta saklanabilmesi, yedekleme ve geri yükleme konularında da yardımcı olur. Son kullanıcıların verileri zaman içinde değiştiğinden ve düzenlemeler veya uyumluluk nedenleriyle izlenmesi gerektiğinden, eski yazılım sürümleri, kurtarma veya geri alma ihtiyacı oluşması ihtimaline karşılık sonraki aşamalar için saklanabilir.

9. Olağanüstü durumlar için geri alma

Yazılımın önceki sürümlerinin bulutta depolanması ve birden çok bulut kullanılabilirlik bölgesi veya bölgesinde çalışan üretim örneklerine sahip olmak, olağanüstü durumlardan daha hızlı kurtarmaya olanak tanır. Örnek olarak, kullanılan hizmet birden çok noktaya dağıtılmışsa ve herhangi bir nedenle bir bölge çökerse, trafik son kullanıcılara aksama hissettirilmeden otomatik olarak diğer noktalara dağıtılabilir. Yazılım sürümünde büyük bir hatanın ortaya çıkması gibi diğer durumlarda ise, hasarı en aza indirmek için daha önce yayınlanmış, daha kararlı bir sürümü geri yüklemek için hızlı bir geri alma başlatılabilir.

10. Her yerden erişim

Bulut bilişim, akıllı telefonlar ve cihazlar aracılığıyla kurumsal verilere mobil erişime izin verir; bu, hiç kimsenin döngünün dışında kalmamasını sağlamanın harika bir yoludur. Yoğun programları olan veya işletmeden çok uzakta yaşayan personel, müşteriler ve operasyonlarla ilgili anlık olarak güncel bilgilere sahip olmak için bu özelliği kullanabilir.

Buluttaki kaynaklar, yalnızca birkaç tıklamayla kolayca depolanabilir, alınabilir, kurtarılabilir veya işlenebilir. Kullanıcılar, internete bağlı olduğu sürece dünyanın herhangi bir köşesinden ve istedikleri herhangi bir cihaz üzerinden her an çalışmalarına erişebilirler. Bunun da ötesinde, tüm geliştirmeler ve güncellemeler servis sağlayıcılar tarafından gözden uzak bir şekilde otomatik olarak yapılır. Bu, sistemlerin bakımında zamandan ve ekip çalışmasından tasarruf sağlayarak BT ekibinin iş yüklerini büyük ölçüde azaltır.

11. Veri kaybını önleme

Veri kaybı, veri güvenliği ile birlikte tüm kuruluşlar için büyük bir endişe kaynağıdır. Verileri bulutta depolamak, dizüstü veya masaüstü bilgisayarlar gibi ekipmanlarınız zarar görse bile verilerin her zaman kullanılabilir olmasını garanti eder. Bulut tabanlı hizmetler, doğal afetlerden elektrik kesintilerine kadar her türlü acil durum senaryosu için hızlı veri kurtarma sağlar.

Bulut altyapısı, kayıp önleme konusunda da yardımcı olabilir. Geleneksel bir şirket içi yaklaşıma güvenilmesi, tüm verilerin ofis bilgisayarlarında yerel olarak depolanmasını gerektirir. Ne kadar önlem alınırsan alınsın bilgisayarlar, kötü amaçlı yazılımlar ve virüslerden yaşa bağlı donanım bozulmasına ve basit kullanıcı hatalarına kadar çeşitli nedenlerle arızalanabilir.

Ancak verilerin buluta yüklenmesi, iş bilgisayarlarına bir şey olsa dahi internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayar tarafından erişilebilir kalmasını sağlar.

12. Kontrol

Hassas veriler üzerinde kontrol sahibi olmak, herhangi bir şirket için hayati önem taşır. Bir belge yanlış ellere geçerse bu sadece eğitimsiz bir çalışan bile olsa bunun nelere yol açacağını bilmek mümkün olmaz.

Bulut, verileriniz ve bunların görünülebilirliği üzerinde kontrol sağlar. Bulut hizmetleri sayesinde hangi kullanıcıların hangi verilere hangi düzeyde erişime sahip olduğuna kolayca karar verilebilir. Bu kullanıcıya kontrol sağlamasının yanında personel kendilerine hangi belgelerin atandığını kolayca bileceğinden işi de kolaylaştırır. Bununla birlikte işbirliğini artıracak ve teşvik edecektir. Belgenin bir versiyonu üzerinde farklı kişiler çalışılabilir ve aynı belgenin farklı kopyalarının dolaşımda olmasına gerek olmaz.

13. Rekabet gücü

Her şirket buluta geçmeyecek, en azından henüz değil. Ne var ki bulutu benimseyen kuruluşlar, bulutun sunduğu birçok avantajın işlerine yaptığı olumlu katkılardan faydalanacak .

Şirketlerin bulutun kendilerine birinci sınıf kurumsal teknolojiye erişim sunduğunu fark etmesiyle, bulutun benimsenmesi her yıl artıyor. Bu hizmetleri uygulayan ve güncel politikalarla faydalarını artıran firmalar rakiplerine karşı kayda değer avantajlar elde edecektir.

Bulut artık bir gereksinim

Bulut bilişimin benimsenmesi her yıl artıyor ve nedenini anlamak zor değil. Şirketler, bulut bilişim avantajlarını gördükçe ve bu avantajların üretim, işbirliği, güvenlik ve gelirlerini nasıl etkilediğini değerlendirdikçe hizmet bir yenilikten çok gereksinim olma yolunda ilerliyor.

Bulut Bilişim sayfası Microsoft Türkiye’nin destekleriyle hazırlanmaktadır.