Advertisement
HABERLER ABONE OL

Buch, piyasa faizlerinin sert bir şekilde artması durumunda, sistemin “tekrar baskı altında kalabileceğini” kaydetti ve önlem olarak “konjonktür karşıtı sermaye tamponu” oluşturma çağrısında bulundu.

Buch, Alman Handelsblatt gazetesine verdiği söyleşide, “Bu, mevcut sermayeyi korur, bu nedenle kriz durumunda kullanılabilir” dedi.

Buch, “Zira şu anda finans sisteminde kırılganlıkların artmakta ve risk farkındalığının azalmakta olduğunu görüyoruz. Her yerde getiri arama ön planda. Bu beni endişelendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bundesbank Başkan Yardımcısı, bir süredir, daha fazla kredinin, kendi kendilerini finanse edebilenlerden ziyade banka kredilerine bel bağlayan bağımlı “zayıf şirketlere” verildiğini söyledi.

Buch, “Ne yazık ki, bankaların iç modelleri makroekonomik risklerin etkilerini çok iyi yansıtmıyor. Bankalar bu gibi gelecek risklerini hafife alabilirler” dedi.

Omikron varyantına ilişkin son çalışmalar ve ABD’de açıklanan güçlü veriler küresel ekonomide toparlanma umutlarını canlandırırken, küresel borsalar güne yükselişle başlıyor.

Çarşamba günü Wall Street endeksleri yüzde 1 civarında artış kaydetti. S&P 500 yüzde 1,02, Nasdaq 100 yüzde 1,21 yükselişle kapandı. S&P 500 kapanış rekorunu kırdı.

Vadeli endekslerde yukarı yönlü hareket sürüyor. Avrupa vadeli endeksleri ile Asya’da borsalarında da toparlanma söz konusu. Japon hisselerindeki yükseliş MSCI Asya Pasifik Endeksinin yükselişini üçüncü güne taşımasına yardımcı oldu.

Ancak ABD’deki Noel tatili öncesi piyasalarda hacimlerin düşük olduğu gözlendi.

Hong Kong’da işlem gören teknoloji hisseleri JD.com Inc.’teki kayıplar öncülüğünde düştü. Düşüşte Tencent Holdings Ltd.’nin şirketin $16 milyarlık hissesini temettü olarak dağıtma kararı alması etkili oldu. Çin’de de Xi’an kentinde artan koronavirüs vakaları nedeniyle zorunlu haller dışında sokağa çıkmak yasaklandı, kentten çıkışlar kısıtlandı.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,45 ile yatay.

Petrol fiyatları ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin ham petrol stoklarının Temmuz 2018’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini açıklamasının ardından yükseldi. ABD ham petrolün varili 73 dolar ile yaklaşık dört haftanın zirvesinden işlem gördü. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,44 düşüşle 1.179’a indi.

Dikkatler ABD verilerinde

ABD’de Noel tatili öncesi açıklanan ve açıklanacak olan bir dizi veri takip ediliyor. Dün duyurulan rakamların büyük bölümü ekonomide toparlanmanın devam ettiğine işaret etti. Ülkede üçüncü çeyrek büyüme verisinin son okuması yukarı yönlü revize edildi.

ABD’de yıllıklandırılmış gayrisafi yurt içi hasıla üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre beklentilerin üzerinde yüzde 2,3 büyüdü. Daha önce yüzde 2,1 seviyesinde açıklanan büyüme verisinin yine bu seviyede kalacağı öngörülmüştü. Üçüncü çeyrekte kişisel tüketim yüzde 2, GDP Fiyat Endeksi yüzde 6, Çekirdek PCE çeyreklik değişimi de yüzde 4,6 artış ile tahminleri aştı.

Conference Board Tüketici Güven Endeksi aralık ayında 115,8 ile beklentileri aşarken, ikinci el konut satışları ise kasımda 6,46 milyon ile tahminlerin altında kaldı. Bugün ise ABD’de kasım ayı dayanıklı mal siparişleri, PCE Deflatörü, kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verileri ile işsizlik maaşına yapılan başvuruların haftalık değişimi TSİ 16:30’da açıklanacak. Kasım ayı yeni konut satışları da TSİ 18:00’de duyurulacak. ABD’de tahvil piyasaları Noel tatili öncesi New York saati ile 14:00’te erken kapanacak.

Dolar/TL çarşamba gününe 12,60 civarında başladıktan sonra gerileyerek günü 12,04 seviyesinde kapatmıştı. Perşembe günü de gerilemeye devam eden dolar kuru 12,3'e kadar yükseldikten sonra yüzde 10'u aşan düşüşle 10,50 seviyesini gördü.

Dolar/TL , pazartesi günü kabine toplantısı öncesinde 18 seviyesini aşarak rekor kırdıktan sonra TL’yi özendirici önlemlerin açıklanmasıyla gerileyerek 12,27 seviyesine kadar düşmüştü.

Dolar kuru salı günü sabah saatlerinde yüzde 14'ten fazla düşüşle 11,09 seviyesini test ettikten sonra yeniden yükselişe geçerek 14 seviyesinin üzerine çıkmış, 14,37 ile salı günü gün içi zirvesini görmüştü.

Türkiye’nin CDS’i 563 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 22,97 civarında seyrediyor.

Türk lirasının 1 aylık ima edilen oynaklığı salı günü 62,62’ye ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. Gösterge en son 13 Ağustos 2018’de 61,47 seviyesine kadar tırmanmıştı.

Küresel tarafta dolarda yaşanan zayıflama da dolar/TL'deki düşüşte etkili oldu. Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi çarşamba günü yüzde 0,5 civarında düşüş kaydederek 1.186 seviyesinden 1.179’a geriledi.

Kur korumalı TL mevduat enstrümanı

Hazine'nin TL mevduat hesaplara ilişkin açıklamasının ardından TCMB de dövizden TL mevduata geçişi destekleyen bir dizi önlem açıklamıştı.

Hazine'nin açıkladığı ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak ve yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak. Ayrıca bu mevduat ürününe stopaj da uygulanmayacak.

TCMB'nin açıkladığı ise dolar, euro ve sterlin cinsi yabancı hesapların TL vadeli hesaba dönüşmesi halinde fon sahiplerine destek sağlayacağını, TL'ye dönüşümde dövizin TCMB tarafından satın alınacağını açıkladı. Böylece TCMB ilgili adımın kullanılmasıyla oldukça düşük tutarda olan kendine ait rezervlerini artırma imkanı elde edebilecek.

TCMB sisteminde sadece dövizden TL'ye dönüşte destek sağlandı, katılım bankacılığı da gözetildi.

Merkez Bankası ayrıca ihracatçı ve ithalatçı firmalara kur riskini yönetebilmeleri amacıyla, ihale yoluyla ve BİST VİOP'ta TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirileceğini de açıkladı.

TCMB 1 Aralık'ta yapılan ilk döviz müdahalesinde 844 milyon dolar sattığını açıkladı. Yapılan müdahaleler 15 işgünü sonra TCMB tarafından açıklanıyor. Bir sonraki müdahale 3 Aralık’ta olduğundan buna ilişkin veri de Cuma günü açıklanacak.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi notunda TCMB'nin döviz satışlarını şöyle değerlendirdi:

Aralık ayı içinde gerçekleşen ve kamuoyuna açıklanan toplam beş döviz satış müdahalesinde yapılan toplam satışın en az 9 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ettiğimi daha önce belirtmiştim. Bu arada, TCMB analitik bilançosundaki 20 ve 21 Aralık günleri görülen belirgin değişimler piyasanın dikkatlerini çekti.

Bankanın net döviz pozisyonunun (Dış Varlıklar - Toplam Döviz Yükümlülükleri) toplam 5,9 milyar TL açıldığını ve aynı günlerde swapların 1,1 milyar dolar arttığını gören bazı yorumcular bunun 7 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığı anlamına geldiğini yazdılar.

Söz konusu günlerde kamuoyuna duyurulmuş bir doğrudan döviz satış müdahalesi olmamıştı. Ancak döviz pozisyonu üzerinden hesap yapılmasını doğru bulmadığımı, zira aynı dönemde dış yükümlülüklerin 1.6 milyar dolar artmış olmasının döviz pozisyonunu açan faktörler arasında olduğunu belirtmek isterim.

Dış yükümlülük artışını TCMB’nin piyasaya döviz satışları ile ilişkilendirmek doğru değil, bu artış dış borç ödemeleri ile ilgili bir hazırlık nedeniyle olması daha olası. Bu nedenle, analizi net uluslararası rezerv (NUR) üzerinden yaptığımda 4.4 milyar dolar düşüş görüyorum ve bunun 1.1 milyar dolarlık swap artışına rağmen gerçekleşmesi ise döviz satışının 7.0 değil 5.5 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Ancak bu satış piyasaya yapılmadıysa kime yapıldığı konusunda bir açıklamanın yapılmasının da gerekli olduğunu düşünüyorum.

Altın fiyatları, Omikron varyantına dair endişelerin azalması ve doların zayıflamasıyla yeniden 1.800 doların üzerine tırmandı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar kurundaki gerilemeyle 600 TL’nin altına indi.

Dolar, Omikron vakalarının artmasına rağmen hastaneye yatma riskinin daha düşük olmasıyla hızlı bir düşüş yaşadı. Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi çarşamba günü yüzde 0,5 civarında düşüş kaydederek 1.186 seviyesinden 1.179’a geriledi.

Philip Futures Emtia Müdürü Avtar Sandu ise altın piyasalarında momentumun azaldığını ve yıl sonuna kadar fiyatların konsolide olacağını düşündüğünü söyledi. Sandu, “Altın 1.810-1.760 dolar arasına sıkışmış durumda. Gümüş ve diğer değerli metaller de Omikron endişelerinin geçmesiyle yatırımcıların odağında” diye ekledi.

Gram altın fiyatı

Gram altın, küresel altın fiyatlarının 1.800 dolara çıkması ve dolar/TL’deki yükselişe geçen haftayı 950 TL civarında kapatmıştı. Haftaya dolar/TL’deki yükselişten destek bularak 1.000 TL'nin üzerinde başlayan gram altın, salı günü dolar/TL’deki dalgalı seyri takip etmişti. Gram altın perşembe günü dolar/TL'deki düşüşün yüzde 10'un üzerine çıkmasıyla 600 TL'nin altını gördü.

Ons altın fiyatı

Ons altın, Fed toplantısının yarattığı belirsizliğin kalkmasıyla geçen haftaki kayıplarını silerek haftayı 1.800 doların üzerinde kapatmıştı. 4 haftanın ardından ilk defa haftayı kazançla kapatan ons altın, yeni haftaya düşüşle başlamıştı. Salı günü 1.800 dolar sınırına kadar tırmanan ons altın, perşembe günü 1.805 dolar civarında işlem görüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), JPMorgan Chase Bank NA İstanbul Şubesi'ne JPMorgan Chase & Co'nun doğrudan veya dolaylı bağlı kuruluş ve iştiraklerine destek/danışmanlık hizmeti sunma izni verdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan BDDK kararına göre, JPMorgan Chase Bank İstanbul Şubesi, bu kuruluş ve iştiraklere; küresel işlem bankacılığı ve yatırım bankacılığı ürün ve hizmetlerine ilişkin belge düzeni, referans niteliğinde fiyat belirleme gibi operasyonel destekler, idari ve operasyonel konularda iletişim desteği sağlanması, yerel mevzuat, uyum, vergi, hukuki konular ve müşteri tanı süreçleri konularında destek ve danışmanlık hizmeti sağlayabilecek