Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Frankfurt'ta konuşan Nagel büyümede zayıflama beklentisine rağmen bankanın faiz artışlarına devam etmesi gerektiğini söyledi.

Nagel "yüksek enflasyonu kontrol altına almayı sağlamalıyız. Alınan önlemlerin ekonomik gelişmeye sekte vurma ihtimaline rağmen AMB Yönetim Konseyi'nin erkenden pes etmemesi ve para politikasında normalleşmede ilerlemesi gerekiyor" diye konuştu.

Nagel para politikasının eğrinin gerisinde kaldığı durumlarda toplam ekonomik maliyetlerin çok da yüksek olacağı uyarısı yaptı.

AMB'nin en şahin üyelerinden biri olan Nagel, politika normalleşmesinin sadece borçlanma maliyetlerinde artış anlamına gelmediğini, bankanın bilançosunu da azaltmasını içerdiğini kaydetti.

AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise verdiği bir mülakatta niceliksel sıkılaştırmanın 2023'te er ya da geç başlayacağını ifade etti. Faizler konusunda ise Guindos yüksek belirsizlik ortamında verilere bağlı hareket etmenin en iyi yaklaşım olacağını söyledi.

Guindos faizlerde zirvenin 'gelen verller, enflasyonda alınan yol, ekonomik koşullar, talep ve enerji fiyatları'na göre belirleneceğini kaydetti.

4. çeyrekte reesesyon beklemediğini belirten Guindos manşet enflasyonun gelecek yılın ilk yarısından itibaren düşüşe geçeceğini ancak hem manşet, hem çekirdek enflasyon ortalamasının yüksek kalmaya devam edeceği görüşünü dile getirdi.