Advertisement

Merkezi yönetim bütçesinden Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) yapılan cari transferde son aylarda ciddi artış görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Şubat ayında Bütçe’den TMO’ya aktarılan tutar 1,26 milyar TL oldu. Son 4 ayda TMO’ya aktarılan kaynağın toplamı 4,4 milyar TL’ye ulaştı.

2020’nin tamamında TMO’ya aktarılan toplam tutar 650 milyon lirada kalmıştı.

2019’da ise TMO’nun Hazine'den kaynak ihtiyacı oluşmamıştı.

İthalat çalışmalarına devam ediyor

Son aylarda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ithalat çalışmalarına devam ettiği izlendi.

Son 4 ayda Ofis hububat ve yağlı tohum tarafında birçok ithalat ihalesi gerçekleştirdi. İthalat çalışmaları devam ederken Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle küresel hububat fiyatlarında da ciddi artışlar kaydedildi.

Mart başındaki buğday ithalatı ihalesinde verilen tekliflerde ton başına 167 dolara varan artış kaydedilmişti. Bunun üzerine Ofis, 435 binlik buğday ithalatı ihalesini 285 bin tona indirmişti.

Mart ayı için de ithalat ihalesine çıkıyor

Son 4 ayda ithalat çalışmalarına devam eden TMO'da yeni ithalat ihaleleri de hız kesmeden sürüyor.

Bloomberg'e konuşan ticaret kaynakları ofisi buğday ithalatı için iki ayrı ihale açtığını belirtti.

Buna göre 270 bin tonluk ilk ihalede teklifler 17 Mart'a kadar toplanacak. İhalede teslimatların 25 Mart-22 Nisan tarihlerinde alınması öngörülüyor. Bu ihalede İskenderun, Mersin ve İzmir limanlarından 50'şer bin; Derince, Bandırma, Tekirdağ ve Samsun limanlarından 25'şer bin; Trabzon limanından ise 20 bin ton teslimat yapılması planlanıyor.

Ofisin açtığı ikinci ihalede ise 260 bin tonluk buğday ithalatı yapılması öngörülüyor. 18 Mart'a kadar tekliflerin açık kalacağı ihalede teslimatların 28 Mart-22 Nisan tarihlerinde yapılması isteniyor. Bu ihalede İskenderun limanından 75 bin; Mersin ve Samsun limanlarından 50'şer bin; İzmir, Bandırma ve Tekirdağ limanlarından 25'şer bin ve Trabzon limanından 10 bin ton buğday teslimatı planlanıyor.

Bütçe, Ocak ayının ardından Şubat ayında da fazla verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Şubat ayında bütçe fazlası 69,7 milyar TL oldu.

Şubat ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 200,8 milyar TL, bütçe gelirleri 270,6 milyar TL olarak kaydedildi.

Şubat'ta faiz dışı fazla ise 100 milyar TL'nin üzerine çıktı. Bakanlık verilerine göre, faiz dışı bütçe giderleri 157,1 milyar TL ve faiz dışı fazla ise 113,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

TCMB'den gelen transfer bütçeyi destekledi

Bütçe verilerinin öncü göstergesi olarak kabul edilen nakit bütçe dengesi de Şubat'ta 95,9 milyar TL faiz dışı ve 55,5 milyar TL'lik bütçe fazlasına işaret etmişti.

Bu verilerde TCMB’nin kar ve yedek akçe avans aktarımının 49,3 milyar TL gerçekleşmesi, toplam 38 milyar TL’lik KDV ve muhtasar ödemeleri tahsilatının Şubat ayına kayması ve 750 milyon TL özelleştirme geliri kaydedilmesinin etkili olduğu izlendi.

Buna karşılık 30 milyar TL’lik vergi tahsilatının ise Mart ayına kaydığı açıklandı. Geçen yıl aynı ayda 23 milyar TL’lik vergi tahsilatının Mart ayına kayması etkili olmuştu, bu yıl ise daha yüksek boyutta kayma gözlendi.