Advertisement

Elektrik 4.0 sayfası Schneider Electric Türkiye’nin destekleriyle hazırlanmaktadır.

ELEKTRİK 4.0 ABONE OL

İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim Ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu Bloomberg HT’de yayınlanan Elektrik 4.0 programına konuk oldu.

Karaosmanoğlu, yeşil elektirifikasyonunun önemini vurgularken bunun ilk aşamada zor olduğuna ama yenilenebilir enerjinin payının arttıkça yeşil elektirifikasyonun büyük bir ekonomi oluşturacağını söyledi.

Karaosmanoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

Elektrifikasyon yani elektriklendirme elektrik enerjisinin endüstri ulaşımının gündelik hayata uygulanmasıdır. Yeşil elektrifikasyon dediğimizde ise yenilenebilir kaynaklardan yaşama uyum sağlaması ve yaygın şekilde kullanımı demektir. Elektrifikasyonun tamamen yeşil olması ilk aşamada zor. Çünkü yenilenebilir elektrik üretimi büyük planda önde olması gerekebilir. Yenilenebilir elektriğin miktarının artması gerekir. Bu büyük bir değişim ve biz bu yolda ilerleyerek yol alıyoruz. Bu kavramlar bize ev mobilite kavramını da getiriyor.

Enerji dönüşümü için gerekli olanları da anlatan Karaosmanoğlu, "Bütün enerji değişmek için dönüşüyor. Biz bunu 3D ile yapıyoruz. Açıklamak gerekirse; düşük karbon ekonomisi, dijitalleşme ve dağıtıcı sistemleri olarak tanımlayabiliriz. Elektrifikasyonla birlikte bu üç kavramı unutmayacağız. Enerjide yenilikçilik inovasyonda enerji sistemlerinin buna uygun olması yani paydaşlarını kendine uygun olması bununla ilgili altyapımızın uygun olması, mevzuatına uygun olması yapılması gereken teşvikler hibelerin söz konusu olması lazım" dedi.

Yenilenebilir enerji de olsa fosil yakıtlarda olsa enerjiyi verimli kullanmanın önemini vurgulayan Karaosmanoğlu sözlerini şöyle devam etti:

Yenilenebilir enerjinin üç başlıkta düşünmemiz lazım. Yenilenebilir enerji kaynakları gücümüz bunu giderek arttıracağız ama bir tarafta kömür petrol doğalgaz diğer tarafta elektrifikasyonla birlikte gelişecek. Yeşil elektrifikasyon müthiş bir ekonomi oluşturacak. Enerji verimliliği dediğimizde kaynaktan bağımsız fosil ve yenilenebilir kaynakların hepsini enerji verimli kullanmamız gerekiyor. Dijitalleşmenin farkına varacağız kesin çözümler tek doğrular yoktur hepsini bilerek yerinde doğru uygulamamız gerekiyor.

Bloomberg HT’de yayınlanan Elektrik 4.0 programının konuğu Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem oldu.

Net sıfır karbon hedefi için enerji dönüşümü çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdem, artan enerji talebi ve tüketiminin yarattığı salınımların iklim değişikliğinin sebeplerinden bir tanesi olduğuna dikkat çekti.

Erdem “Türkiye dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Paris anlaşması kabul edildi ve uygulamaya kondu. Shell de, Paris anlaşmasının gereği çerçevesinde 2050 yılına kadar net karbon sıfır bir şirket olma yolunda bir strateji çizdi. Bu stratejinin, topluma katkı, doğaya saygı, hissedarlara değer yaratma ve 2050 yılında net karbon sıfır bir şirket olmak üzere 4 tane bacağı var” şeklinde konuştu.

2030 ve 2040 için ara hedefleri olduğunu ifade eden Erdem “Şu anki mevcut enerji teknolojileri ile bu işin başarılı olması pek mümkün gözükmüyor. Bunu tek başına bir şirketin yapması mümkün değil; dolayısıyla sektörel bir yaklaşımız var. Sektörlerin karbon salınımının azaltılması ile ilgili, o sektöre ürün satan, ekipman yapan, servis sağlayan şirketlerle birlikte çalışılması gerekiyor. Ar-Ge çalışmaları çok önemli. Shell de hem kendi teknoloji merkezlerinde hem de işbirlikleri çerçevesinde teknoloji gelişimine çok önem veriyor” dedi.

İstasyonlarımızda enerji verimliliğine yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Erdem "Elektrifikasyona yönelik yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalı” dedi.

Shell’in yaptığı enerji dönüşüm çalışmalardan sonuç alıp almadığına dair soruya ise “Çok hızlı ve garantili geri dönüşü olan bir iş, o anlamda yaptığımız bütün yatırımlardan ve uygulamalardan son derece memnunuz” şeklinde cevap verdi.