Sektör temsilcilerinden büyüme değerlendirmesi
Sektör temsilcileri, bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme verisindeki detayları Bloomberg HT ile paylaştı, yatırım ortamının iyileşmesi ve sanayicinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi
Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık % 2.6 daraldı, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte bir önceki döneme göre %1.3 arttı, böylece ekonomi teknik resesyondan çıktı.
İlk çeyrekte tarım sektörü toplam katma değeri %2,5 artarken sanayi sektörü %4,3 ve inşaat sektörü %10,9 daraldı.
"SANAYİNİN KÜÇÜLMESİ ÜRETİM VE İSTİHDAMIN KÜÇÜLMESİ DEMEK"
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç sanayi sektörünün %4.3 daralmasının üzücü olduğunu, yatırım ortamının iyileşmesi ve sanayicinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Ülkenin yatırıma, üretime ihtiyacı olduğunu ifade eden Kıvanç " Sanayinin küçülmesi üretimimizin, istihdamımızın küçülmesi anlamına geliyor. Bizim öncelikle yatırım ortamını iyileştirmemiz lazım. Yatırımcıyı teşvik etmemiz lazım. Mevcut kapasitemizi çalıştırmak için bazı önlemler almamız gerekiyor. Yeterince üretimi olan sektörleri inceleyip ithalatın kısıtlanması beki ülkemizin yararına olabilir." diye konuştu.
Büyümeye en büyük pozitif katkıyı % 9.5 ile ihracatın yaptığını hatırlatan Kıvanç ihracata daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
"SEÇİMDEN SONRA GÜNDEM EKONOMİ OLMALI"
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar sanayinin desteklenmesi gerektiğini ve seçimden sonra ekonomi gündemine dönülmesi gerektiğini ifade etti. Yorgancılar "çünkü dünyada tüm ülkeler ticaret savaşlarına girdi. 2009 yılı 2019 yılı arasında dünya büyümesinde Çin ve ABD'nin paylarını karşılaştırırsanız 12 puan kadar Çin lehine fark var. ABD bundan dolayı vergiler getirdi, yani herkes kendi ekonomisini düşünen politikalar izlemeye başladı. Bizim de mutlaka sanayicinin üretimin desteklenmesi konusunda çaba göstermemiz gerekiyor. İstihdam sorununu da başka türlü ortadan kaldıramayız." şeklinde konuştu.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DARALMA
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise inşaat sektöründeki % 10.9'luk daralmanın beklentilerle benzer seviyelerde olduğunu belirterek; “Bundan önceki yıllarda inşaat sektöründeki büyümelerde kamu yatırımlarının payı çok daha fazlaydı. Yani ülkece yaptığımız mega projelerin çoğu kamu tarafında inşaat sektörü tarafında büyüme oranlarını birebir etkiliyor ve yukarı taşıyordu.
"YENİ PROJE YATIRIMI OLMAMASI RAKAMLARA YANSIDI"
"2018’in ikinci yarısından itibaren inşaat sektöründe küçülme görüyorduk. Bu veri ile birlikte üçüncü çeyrek bazında benzer bir küçülmeyle karşı karşıya geldi sektör. Kamuda mevcut devam eden projelerde devam edileceği, yeni başlayacak projelere yatırım olmayacağının rakamlara yansımasını görüyoruz. Özel sektöre baktığımızda 2017 son çeyreğinden itibaren yapı istatistiği sayılarında ciddi azalma var. Özel sektör yatırımları da aşağı geldiği için inşaat sektöründeki büyüme negatif yöne dönmüş durumda..Özel sektör için ikinci çeyrekte büyüme beklemek zor olacaktır” değerlendirmesini yaptı.