Büyümeyi dış talep kurtardı
Capital Economics, Şekerbank, İş yatırım ile Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Türkiye'nin ikinci çeyrek büyümesini değerlendirdi
Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.5 daralırken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.2 arttı.
Bloomberg HT tarafından yapılan büyüme anketine göre ekonominin yıllık bazda yüzde 2 daralması bekleniyordu.
Mal ve hizmet ihracatı, 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8.1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3.3 büyüdü
Yerleşik hane halklarının ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların toplam nihai tüketim harcamaları, 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.1 azaldı.
“Net ihracat büyümeyi destekledi”
İş Yatırım tarafından konuya ilişkin gönderilen e - posta notunda büyümenin son iki çeyrekte artıya geçerek toparlanmanın sürdüğüne işaret ettiğini ve özel tüketimdeki daralmanın yavaşlamasının büyümedeki toparlanmada etkili olduğu belirtildi.
Notta, “Yatırım cephesindeki daralmanın hızlanması ikinci çeyrekte küçülmenin temel kaynağı oldu. Net ihracat büyümeyi destekledi ancak iç tüketimdeki toparlanmanın ithalata yansıması ile net ihracat katkısı ilk çeyreğe kıyasla azaldı. “ ifadelerine yer verildi.
Capital Economics verilerin ekonomik büyümenin büyük ölçüde güçlü tüketici harcamalarına ve devam eden mali canlandırmaya dayandığını bildirdi. Notta, "Hane halkı tüketimi bir önceki çeyrekteki yüzde 1.4’lük yükselişe karşılık yüzde 3 yükselirken 2017’nin sonundan beri en iyi performansını gösterdi.. Bu durum yüksek olasılıkla enflasyon baskısındaki gevşeme ve net gelirler tarafındaki sıkışmayı düşürmesini yansıtıyor..
Aynı zamanda net ticaret ekonomiye ihracatın ithalattan hızlı yükselmesiyle destek sağladı. Buna karşılık yatırımlar çeyreklik bazda yüzde 7.4’lük gerileme ile düşmeye devam etti” ifadelerine yer verildi..
2019 nasıl tamamlanır?
İş Yatırım yılın ikinci yarısında büyümenin artıya geçmesini beklediklerini belirtti. Üçüncü çeyrek için ise ,”Öncü göstergeler toparlanma görüşümüzü destekliyor ancak bu toparlanmanın şimdilik kırılgan olduğunu belirtmek gerek. İkinci yarıda toparlanmanın boyutunu Merkez Bankası faiz indirimlerinin seyri ve küresel risk iştahı belirleyecek. 2019 toplam büyüme tahminimizi %0’da koruyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık, 2019 yılının nasıl tamamlanacağının, finansal koşulların ne ölçüde iyileşeceği, bankacılık kredi hacminin ne kadar yükseleceği ve dış talep koşullarına göre şekilleneceğini belirtti.
Bürümcekçi baz etkisine vurgu yaparak, “Bu yıl, geçen yıl ilk iki çeyrekte büyümenin güçlü olması aleyhte baz etkisi oluşturacağından ve yıla belirgin ivme kaybı ile girildiğinden yıllık bazda milli gelir düşüşünün devam ettiği görülmektedir. Sonrasındaki görünüm ise, finansal koşulların ne ölçüde gevşeyeceği ve bankacılık kredi hacminin ne kadar yükseleceğine bağlı olacaktır. Ayrıca baz etkisinin üçüncü çeyrekten itibaren devreye girmesi de büyümenin pozitif değerlere dönmesine yardımcı olabilir. Buna karşılık, Euro Bölgesi başta olmak üzere küresel çapta gözlenmeye başlanan yavaşlamanın dış talebi olumsuz etkilemeye başlaması bir aşağı yönlü risk olarak izlenmektedir. Bu doğrultuda, 2019 yılı büyümesi için -%0.2 olan tahminimiz üzerinde risklerin gerçekleşen revizyonlar nedeniyle dengeli olarak devam ettiğini düşünmekteyiz” dedi.
"Büyüme tahminimiz % 0.8"
Capital Economics, "İkinci çeyrek büyümesi genel tabloda Türkiye ekonomisinin geçen seneki resesyondan çok güçlü bir şekilde döndüğünü gösteriyor. Kurum olarak büyüme öngörümüzü 2019 yılı için yüzde 0.8’e revize ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
“İkinci yarıyılda GSYH büyüme tarafına geçebilir”
Şekerbank ekonomistleri konuya dair, “Tüm yıla ilişkin olarak baz senaryomuz (büyüme dinamiklerin baskılayan belirsizliklerin azalması temel varsayımımız altında) ikinci yarıyılda mütevazı da olsa GSYH’nın büyüme tarafına geçebileceği yönünde. Fakat altını çizmek gerekir ki burada temel şart var olan belirsizliklerin özelikle tüketici ve üreticiyi güven kanalıyla baskılamaması şeklindedir. Bu bağlamda, 2019 için GSYH büyüme tahminimiz şu an için YEP öngörüsü olan %2,3'ün altında %1 seviyesindedir. “ şeklinde görüş bildirdi.