Çağlayan: Özel sektör yaptı yaptı, yapamazsa...
-
Ekonomi Bakanı Çağlayan, yerli otomobille ilgili konuştu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusunda, ''Babayiğit bu sene çıkar inşallah. Çıkar ama ağır kalıyorlar. Özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız'' dedi.
Çağlayan, Orta Vadeli Program'da 2013 yılı ithalat beklentisinin 253 milyar dolar, öngörünün ise 239,5 milyar dolar olduğunu belirtti. Çağlayan, kendi tahmininin ise 237-238 milyar dolar civarında olduğu ifade etti.
Cari açıkta 2012 yılı öngörülerinin 58,7 milyar dolar olduğunu ama 10 aylık cari açığın 41 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Çağlayan, 2012 yılının tamamında cari açığın 50 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiğini dile getirdi.
-''Özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız''
Yerli otomobil hakkında da açıklamalarda bulunan Çağlayan, özel sektörü göreve davet etti. ''Babayiğit bu sene çıkar inşallah'' diyen Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:
''Çıkar ama ağır kalıyorlar. Burada göbek bağı var. Lisans veren firmalara göbek bağlamış durumdalar. Doğal olarak bu da firmaların yerli otomobil yatırımlarını engelliyor. Acaba olur mu diye bir korku var. Ama korkunun ecele faydası yok. Biz, hiçbir kuruma 'Gel paranı batır' demiyoruz. Ama özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız. Türkiye otomobilini yapacak arkadaş. Dileriz özel sektör yapsın ama onun olmadığı yerde devlet olarak devreye gireriz. Yerli otomobil için görüştüğüm firmalar var. Onlar planlarını getirecek, taleplerini anlatacak. Biz de neler yapıp edeceğimizi göreceğiz. Bunu eninde sonunda yapacağız. Yaptığımızda bunun tutacağını göreceğiz. Türkiye, 2002'nin Türkiye'si değil. ABD Kongre Raporu, Avrupa Birliği'nin kendi yatırımcılarına telkinleri var, bunlara bakın. Orada bunalımdan kurtulmak Türkiye;den şirketlerle ortak olmaya dayandırılıyor. Yerli otomobil için babayiğit inşallah bu sene çıkar. Bu sene çıkmasın seneye çıkar. Ama biz kamu olarak ilk etapta projede yer alabiliriz. Biz özel sektöre rakip olan değil önünü açan bir iktidarız.
Çağlayan, Turquality programında yer alan firmalara destek sağlamak amacıyla ''Marka Kredisi Programı'' oluşturulduğunu söyledi.
Söz konusu programın, Türkiye'de yerleşik ve Turquality programı kapsamında desteklenen bir Türk firmasına sahip firmalara yurt dışında yerleşik marka satın alınması, yurt dışında var olan marka ile ilgili mağaza tesisi ve Türk markası imajının geliştirilmesine ve Türk markalarının tutundurulmasına yönelik bir kredi programı olduğunu belirten Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:
''Kredide 2 yıl ana para geri ödemesiz dönem dahil olmak üzere, 10 yıla kadar vade uygulanabiliyor. Avro kredilerde euribor 4,5, ABD doları kredilerinde libor 5 puanlık kredi faiz uygulaması yapılıyor. Eğer 3 yıl ana para ödemesiz ve toplam 10 yıl vadeli seçeneği tercih ederlerse, bu sefer euribor 4,75, ABD Doları kredilerinde ise libor 5,25'lik bir faiz oranı uygulanıyor.''
-''Artık yurt dışına giden yatırımlara üzülmüyoruz''
Artık yurt dışına giden yatırımlara üzülmediklerini belirten Çağlayan, şu anda firmaları yurt dışına gitmeleri için teşvik ettiklerini söyledi.
Türkiye'nin ömür boyu ithal etmek zorunda olduğu ürünler olduğunu anımsatan Çağlayan, elektrikli otomobilin aküsünün bir otomobil fiyatına denk geldiğini kaydetti.
Akünün ham maddesinin lityum olduğunu bildiren Çağlayan, Türkiye'de kanıtlanmış bir lityum rezervi olmadığına dikkati çekti.
Lityumun Zimbabve'de, Afganistan'da olduğunu aktaran Çağlayan, Çin'in dünyanın bütün maden kaynaklarını bir devlet stratejisi halinde teker teker kapattığının altını çizdi.