Çalışma süresinde düzenlemeye giden ülkeler
Şili haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate düşüren yasa tasarısını onaylayarak çalışma süresinde düzenlemeye giden ülkeler arasında yerini aldı. İşte esnek çalışma saati uygulamalarıyla dikkat çeken ülkeler..
Şili
Şili meclisi, haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate düşüren yasa tasarısını onayladı.
Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric hükümeti tarafından meclise sunulan ve 14 hayır oyuna karşı 127 oyla kabul edilerek yasalaşan tasarı, ülkedeki haftalık çalışma süresini kademeli olarak 5 yıl içerisinde 45 saatten 40 saate indirmeyi öngörüyor.
Oylamaya ilişkin açıklama yapan Şili Çalışma Bakanı Jeannette Jara, "Bugün, birileri tarafından imkansız görünse de çalışanlarımızın hayat kalitesini artırmak için adım atmanın mümkün olabileceğini gösterdi." dedi.
Yeni yasaya göre, haftalık çalışma süresi birinci yılda 44, üçüncü yılda 42 ve beşinci yılda ise hedeflenen 40 saate çekilecek.
Şili'de haftalık çalışma süresi 2005'te de 48 saatten 45 saate düşürülmüştü.
Belçika
Belçika'da koalisyon hükümetini oluşturan partilerin çalışma hayatında reformla ilgili Haziran ayında vardığı anlaşmadan sonra çıkarılan düzenleme, 2022'nin Kasım ayında yürürlüğe girdi.
Düzenlemeyle çalışanlar 4 gün çalışma imkanı için işverenden talepte bulunabilecek. Çalışan isterse ve işverenle anlaşırsa haftalık 38 saat olan çalışma süresini 5 gün yerine 4 günde tamamlayabilecek.
4 gün çalışma düzenini kabul eden ilk ülke olarak dikkat çeken Belçika'da işverenlerin bu yöndeki talepleri reddetme hakkı bulunuyor. Ancak reddin haklı bir gerekçeye dayanması isteniyor.
İzlanda
İzlanda'da araştırmacılar 2021 yılında, dünyanın şimdiye kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin büyük başarıyla sonuçlandığını ve İngiltere'de de test edilmesi gerektiğini belirtti
Denemenin ardından İzlanda'daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ile İngiltere'deki "Autonomy" adlı düşünce kuruluşlarının yayımladığı ortak analiz, 2015'ten 2019'a kadar süren ve 2 bin 500'den fazla kişinin katıldığı denemelerin 'üretkenliği ve refahı' artırdığını ortaya koydu.
Çalışma aynı zamanda İzlanda'da önemli bir değişikliğe yol açtı ve çalışan nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı artık azaltılmış çalışma saatlerine sahip oldu.
İngiltere
İngiltere'de "haftada 4 gün çalışma denemesine" katılan birçok İngiliz firması, Şubat ayı itibari ile 6 aylık pilot uygulamayı kalıcı hale getirdi.
Ülkede kâr amacı gütmeyen "4 Day Week Global" adlı kuruluşun Haziran 2022'de başlattığı ve 6 ay boyunca 3 binden fazla çalışanın haftada 4 gün çalıştığı pilot uygulamanın etkisini değerlendiren bir rapor, özellikle çalışanların esenliği için bunun "kapsamlı faydaları" olduğunu tespit etti.
Uygulamaya katılan 61 şirketten 56'sı, en azından şimdilik haftada 4 gün çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.
Almanya
Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) göre Almanya'nın haftalık ortalama çalışma saati 34,2. Daha az saat olmasına rağmen, IG Metall sendikası ekonomiyi pandeminin ek etkilerinden kurtarmak için daha fazla indirim çağrısında bulunuyor.
Alman hükümeti teklife fazla destek vermemiş olsa da, işverenlerin şirketlerinde 4 günlük çalışma haftasını başlatmalarına izin vermeye açık. Belçika'nın 4 günlük bir çalışma haftası uygulamasından bir hafta sonra yayınlanan bir anket, Alman işverenlerin %71'inin çalışma saatlerinin 32'ye düşürülmesini istediğini gösterdi.
Humansfirst'ün paylaştığı verilere göre bugün Almanya'da yazılım mühendisliği, veri bilimi, pazarlama ve ürün yönetimi alanlarında çalışan 150'ye yakın şirket, ücretlerinde herhangi bir indirim olmaksızın 32 saatlik bir çalışma haftasının tadını çıkarıyor.