Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Capital Economics Gelişen Piyasalar raporunda Türkiye değerlendirmesi

Capital Economics Gelişen Piyasalar raporunda Türkiye değerlendirmesi

Capital Economics Gelişen Piyasalar raporunda 2020 beklentilerini paylaştı

Giriş: 28 Ocak 2020, Salı 11:00
Güncelleme: 28 Ocak 2020, Salı 11:01

Capital Economics'in Gelişen Piyasalara ilişkin hazırladığı raporda Çin'de ortaya çıkan virüsün yılın ilk çeyreğinde ülkenin GSYH'sini olumsuz etkileyeceği, özellikle Hong Kong ve Tayland gibi diğer Asya ülkelerinin de turizm açısından etkileneceği, gelişen piyasalarda ilk çeyrekte büyümenin sert biçimde yavaşlayacağı belirtildi. 2003 yılındaki SARS salgınında Çin'de perakende ve ulaşım sektörlerinin en büyük darbeyi aldığı, Singapur, Hong Kong, Tayvan'a gelen turist sayısının sert biçimde düştüğü hatırlatıldı.

Birçok gelişen ülkenin para politikalarının gevşeme döngüsüne girdiği, gelecek birkaç ay daha bu döngünün devam edeceği ifade edildi.

PİYASALAR

Finansal piyasaların yıla karışık başladığı, getirilerin muhtemelen gelecek çeyreklerde görece baskı altında kalacağı belirtildi.

Açıklamada "Emtia fiyatları ve döviz piyasaları baskı altında ancak virüs salgını kontrol altına alınırsa emtia fiyatlarında bu yıl yükseliş bekliyoruz.

Genel anlamda bakıldığında gelişen piyasalarda bu yıl büyümenin yıllık % 4'e yükseleceğini düşünüyoruz. Koronavirüs özellikle gelişen Asya ekonomileri için aşağı yönlü risk oluşturuyor " dendi.

TÜRKİYE BEKLENTİLERİ

Enflasyona dair "Türkiye, Hindistan, Brezilya dahil gelişen piyasaların enflasyonları Merkez Bankalarının hedefine ulaşmış veya üzerine çıkmış durumda, bu nedenle bu ekonomilerde para politikalarında daha fazla gevşemeyi olası bulmuyoruz" ifadesi yer aldı.

PARA POLİTİKASI

Merkez Bankası'nın bu ay 75 baz puanlık indirim yaptığı hatırlatılarak "Türkiye ve Hindistan'ın faiz görünümü konusunda daha şahiniz. Artan enflasyonun Merkez Bankalarını yıl sonundan önce parasal sıkılaşmaya iteceğini düşünüyoruz" yorumuna yer verildi.

PARA BİRİMLERİ

Gelişen piyasa para birimlerinin geçen ay karışık seyrettiği belirtilerek "Şili pesosu en kötü performansı gösterdi. Biz çoğu gelişen ülke para biriminin yıl sonuna dek dolar karşısında % 5 civarında düşmesini bekliyoruz. En kötü performansı yine Arjantin pesosu ve Türk Lirası gösterebilir" ifadesi kullanıldı.