Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) - Türkiye ortaklık konseyi toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı 4 yıl aradan sonra ilk kez yapıldı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn katıldı. Toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Çavuşoğlu, "Her konuda hemfikir değiliz ancak çok verimli geçti." dedi. Müzakere süreci ve mevcut durumun değerlendirildiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, "Türkiye AİHM üyesi, tüm kararlar götürülebilir, hukuk işliyor." dedi.

Vize serbestisiyle ilgili 6 kriter kaldığını belirten Çavuşoğlu, çalışmaların sürdüğünü söyledi. Çavuşoğlu, "Türkiye, göç yönetimi konusunda üzerine düşeni yerine getirmektedir." dedi.

Yeni Zelanda'da Cuma günü iki camiye yönelik gerçekleştirilen, onlarca kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıya ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı,"Yeni Zelanda'daki barbar saldırıyı şiddetle lanetliyorum." dedi ve iki Türk vatandaşının saldırıda yaralandığını ancak hayati tehlikelerinin bulunmadığını ekledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Bugünkü toplantıda düşüncelerimizi samimi olarak paylaşma fırsatı bulduk. Bölgesel konularda AB ile görüşlerimizin örtüştüğünü söylemek isterim. AB'yi dünkü Suriye konferansı için kutlamak istiyorum. Ortaklık Konseyi toplantısında, Türkiye'nin müzakere sürecini ve mevcut durumu gözden geçirdik. Türkiye'nin katılım sürecine dair kararlılığını vurguladık. Türkiye, OHAL'in kaldırılmasını takiben reform gündemine geri döndü. Türkiye'nin normalleşmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde hükümetimiz gerekli adımları atıyor. Özellikle, yargı ve temel haklar alanlarına özel önem veriliyor. Burada da AB'nin güvenli bir çıpa görevi üstlenmelidir. Türkiye, AB'den gelen yapıcı eleştirileri ciddiye alır. Ama çifte standart ve iki yüzlülüğü kabul etmemiz mümkün değil.

Yargı Türkiye'den bağımsızdır. İç hukuk yolu herkes için açıktır. Tüm yargı süreçleri de AİHM'e götürülebilir. Türkiye'de hukuk yolu işliyor. Tutukluluk süresi ve yargılama süresi gibi konular tüm Avrupa'nın gündemindedir. Türkiye'deki bir iddianameyle ilgili önyargılı yorum yapmanız, yargıya doğrudan müdahaledir. Belçika'da yargının PKK ile ilgili kararlarını ibretle izliyoruz. Bunu yargı bağımsızlığı olarak değerlendiriyorsunuz ama Türkiye'de bir şey olduğu zaman yargıya müdahale etmeye çalışıyorsunuz. Türkiye'nin tekrar reformcu kimliğine dönmesi, AB tarafından da görülmeli ve desteklenmelidir.

Burada ekonomik kriterlerle ilgili de neler yapabileceğimizi görüştük. 2019 yılında Romanya dönem başkanlığında, Türkiye-AB zirvesinin gerçekleştirilmesini önemli buluyoruz. Terörle mücadele her iki taraf için de önemlidir. Türkiye'nin güvenliği Avrupa'nın güvenliğinden ayrı tutulamaz. Avrupa Birliği'nin terör örgütleriyle mücadelemize destek vermesini bekliyoruz.

Vize serbestisiyle ilgili 6 kriter kaldı. Bunlar üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye, göç yönetimi konusunda üzerine düşeni yerine getirmektedir. Bazı AB ülkelerinin, göçmen almak istemediklerini görüyoruz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi her iki tarafın da yararınadır. Ama bazı ülkeler, Türkiye karşıtlığıyla buna engel olmaktadır. Türkiye-AB ne zaman mesafe kat etse, bazı ülkeler set koymaktadır.

IFA fonlarının kesilmesi ya da kesinti yapılması da, bize göre ciddi bir davranış değildir. Bu Türkiye ekonomisine zarar vermez ancak halkımız Avrupa Birliği'nin samimiyetini sorguluyor. Avrupa Parlamentosu'nun aldığı kararı kabul etmemiz mümkün değil, tavsiye niteliğinde olsa bile. Aşırı akımların kontrolüne giren AP'nin sağduyulu bir karar aldığını söylemek zor. Biz buradan ahde vefa ilkesi çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Türkiye ile imzalanan anlaşmalara herkesin sadık kalması gerektiğini belirtiyoruz. Bu anlamda bugünkü toplantı oldukça verimli oldu.

AB/Mogherini: Türkiye'yle toplantı çok verimli geçti 

AB'den yapılan açıklamada, "Aday ülke ve önemli bir ortak olan Türkiye ile ilişkilerimizin önemini teyit ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Türkiye'yle toplantının çok verimli geçtiğini, ortak endişelerinin terör olduğunu söyledi. Mogherini "Aday ülke ve önemli bir ortak olan Türkiye ile ilişkilerimizin önemini teyit ediyoruz" dedi.

Mogherini Türkiye-AB işbirliğinin sadece mülteciler için değil Suriye'de siyasi çözüm için de önemli olduğunu söyledi.