Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma II. Bakanlar Toplantısı kapsamında ABD'nin başkentinde ABD'li mevkidaşı Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin ardından Washington'daki Türk basın mensupları ile basın toplantısı düzenledi.

Blinken ile Türkiye’nin F-16 modernizsyon kiti ve yeni F-16 alım talebini de kapsamlı olarak konuştuklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresinin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD yönetimi kararlı durduğu takdirde ABD kongresinin F-16 konusundaki muhalefetinin aşılabileceğini söyleyen Çavuşoğlu Türkiye’nin değerli bir NATO partneri olması sebebiyle Kongre onayının mantıklı olacağını dile getirdi.

Kongre'de farklı sesler çıkıyor

ABD Başkanı Joe Biden Türkiye’ye F-16 satışında ilerlenmesini istese de ABD Kongresi’nde satışın bloke edilmesine yönelik sesler çıkıyor. Senatör Bob Menendez son olarak Türkiye’de siyasi tutukluların serbest bırakılması ve insan haklarında iyileşme olmadan satışı bloke edeceklerini belirtmişti.

Çavuşoğlu-Blinken görüşmesini değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kongre üyelerinin itirazlarını kabul ederken Türkiye ile temasta olmaya devam edeceklerini belirtti ve Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasında “yapıcı” arabuluculuk rolüne dikkat çekti.