"Çelik ithalatında vergi indirimi sektör için olumlu"
ABD'nin Türkiye'den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yüzde 25'e düşürülmesinin sektörü rahatlatacağı belirtiliyor
ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Türkiye'den yaptığı çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yüzde 25'e indirildiğini açıkladı.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dalbeler Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede bu adımın çelik sektörünü olumlu etkileyeceğini söyledi.
ABD'nin çelik sektörü açısından çok önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Dalbeler, "Geçmişte yüzde 15 oranında büyüklüğe sahipti, yani 20 milyon tonluk ihracattan bahsediyorsak bu yaklaşık 3 milyon tona tekabül eder, parasal karşılığı yaklaşık 2 milyar dolardır. Ama biz tabii bu oranda bir iyileşme beklemiyoruz. Mutlaka etkisi olumlu olacaktır. Türkiye dünyadan dışlanmışlık konumundan kurtuldu, bu bizi mutlu ediyor.
Fakat başka hususlar da var. ABD şu an Kanada ve Meksika ile de müzakere halinde. Konu, dünyanın tamamına uygulanan yüzde 25 vergiden muaf tutulmaları yönünde. Eğer bu gerçekleşirse Kanada ve Meksika ABD'ye vergisiz girerse bu tabi bizi etkileyecektir." ifadesini kullandı.
"SIKINTIMIZ ÇELİK SEKTÖRÜNDE İÇ PAZARDAKİ DARALMA"
ABD'nin yüzde 25 olarak uyguladığı vergiden dolayı kendi içerisindeki üretimini son bir yılda ciddi miktarda artırdığını, ithalatının da gerilediğini belirten Dalbeler "Bizim asıl sıkıntımız içerideki daralma. Şimdi ABD'ye yapacağımız ihracat rakamlarımızı olumlu yönde etkileeycektiri, yani bizim açımızdan önemli bir gelişme oldu" değerlendirmesini yaptı.
"ÖNEMLİ ÖLÇÜDE RAHATLAYACAK"
Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Gülçe Deniz ise ABD'nin çelik kararının zaten sıkışık olan iç pazardaki durumu önemli ölçüde rahatlatacağını, bu yıl sektörün tekrar bir milyon ton seviyesinde ihracat rakamına çıkmasının mümkün olacağını belirtti.
Deniz, "2017'den bu yana ABD'ye çelik ihracatımız düştü. 2017'de 1.8 milyon ton ihracatımız olmuş, 2018'de bu oranın 1.1 milyon tonlara, 2019'da 15 - 20 bin tonlara indiğini görüyoruz. Özellikle uzun ürünler tarafında pozitif bir gelişme olacağını düşünüyorum. Çünkü zaten AB tarafından da uzun ürünlere bir kota uygulanıyor. Bunun da bir baskısı var. Bu karar ABD'deki kota kararının etkisini önemli ölçüde hafifletecek" yorumunu yaptı.