Deutsche Bank / Wietoska: Asgari ücrette yüzde 25 artış tahmin ediyoruz
-
Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Deutsche Bank CEEMEA Direktörü Chiristian Wietoska, Merkez Bankası'nın faiz indirimini yüzde 30, asgari ücret artışını da yüzde 25 öngördüklerini söyledi.
Deutsche Bank, Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere ilişkin 2026 yılı beklentilerini paylaştı. Merkez Bankası'nın 12 ay içinde ek indirimler yapabileceğini ve yüzde 30'a indirebileceğini söyleyeyen Wietoska, agari ücrette de yüzde 25'lik bir artış tahmin ettiklerini ifade etti.
Bloomberg HT yayınına katılan Deutsche Bank CEEMEA ve Direktörü Christian Wietoska, Merkez Bankası'nın (TCMB) son 150 baz puanlık faiz indiriminin beklentilerle uyumlu olduğunu belirtti.
Wietoska, ileriye dönük olarak TCMB'nin önümüzdeki 12 ay içinde ek faiz indirimleri yapabileceği doğru bir patikada olduğunu ifade etti.
Wietoska'nın verdiği yanıtlara göre, banka temel senaryosuna göre, politika faizinin 2026 yılının sonunda yüzde30 seviyesine gerilemesini öngörüyor. Bu düşüş, toplamda 800 baz puanlık bir gevşemeye denk geliyor ve art arda sekiz adet 100 baz puanlık faiz indirimi olarak yorumlanabilir.
"Petrol fiyatlarındaki düşüş dezenflasyona katkı sağlayabilir"
Enflasyon görünümüne odaklanıldığında, Deutsche Bank hâlâ bu yılın geri kalanında enflasyonun yüzde30'un biraz üzerinde bir seviyede kapanmasını bekliyor.
Gelecek 12 ay içinde göreli olarak dengeli ve aşırı olmayan iç talep ile petrol fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyon sürecine katkı sağlamasının beklendiğini dile getiren Wietoska, bu süreçle enflasyonun gelecek yıl sonunda yüzde 25'in biraz altına gelebileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. "Ancak asgari ücret artışları enflasyon tahminleri için önemli bir belirsizlik ve risk unsuru oluşturuyor. Şu anki yüzde 25'lik asgari ücret artışı varsayımına rağmen, daha yüksek bir artış ihtimalinin" güçlü olduğunu belirten Wietoska, yüzde30'luk bir artış varsayımıyla, 2026 yılının enflasyon açısından yüzde 25'in üzerinde kapatılması muhtemel olabilir" görüşünü dile getirdi.