Çetinkaya'nın görevden alınması piyasalarda nasıl yankılandı?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile görevden alındı. Çetinkaya'nın yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal atandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 6 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2019/159 sayılı karar ile görevden alındı. Çetinkaya'dan boşalan göreve Başkan Yardımcısı Murat Uysal atandı.
Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, atama kararının ardından değerlendirmede bulundu. Uysal, "Para politikaları araçlarını bağımsız olarak uygulamaya devam edeceğim. Uygulanacak politikalarla ilgili iletişim kanallarını üst düzeyde kullanacağım" dedi.
Haber akışının ardından Dolar Türk Lirası karşısında, sert yükseldi. Sonrasında ise dolar karşısındaki kaybının bir kısmını geri alan TL, 5.74'e geriledi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 1,53 düşüşle 98.106,02 puandan başladı.
Bloomberg HT’ de ilk Söz programına katılan Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek bu kararın piyasa üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını ve fiyatlamanın kısa süreceğini öngördü.
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise konuya ilişkin, “Para politikasının şekli gidişatı konusunda bekleyip görmek gerek, ama piyasanın bir beklentisi olacak. O beklentiyi test etmeye çalışacak. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yaşadığımız volatilitenin ardından üç şey TL’de görece istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmuştu. Bir tanesi ABD-Türkiye ilişkilerinde normalleşmenin sağlanması, Yeni Ekonomi Programının belli bir kredibilite sağlaması ve aynı zamanda Merkez Bankası’nın güçlü bir faiz artırımı idi. Bunların önem sırası değişebilir ama Merkez Bankası’nın devreye girmesi çok önemli olmuştu. Bu konuların hassas olduğu bir dönemde burayı da hassas hale getirmek elbette önümüzdeki dönemde orta vadede piyasaların çok dikkatle izlediği bir konu olacak” şekilde görüş bildirdi.
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş konuya ilişkin, “Bir faiz indirim süreci başlamıştı ve devam ediyor. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 13-14 civarında. Eylül sonu itibariyle 9.7’ye geliyor ve biz şu anda Türkiye olarak yüzde 24 faiz ödüyoruz. Bu çok ciddi bir ödeme. Bu çerçevede hükümet tarafından daha fazla faiz indirimi istenebilir.
Biz geçen yirmi yılda hep global faizlerle dengelendik. 2001-2008 döneminde global faizlerin düşmesi bize yardımcı oldu. 2008-2012’de yatay gitti, 2012’den beri Türkiye içindeki gelişmeleri bir yana bırakırsak global faiz ortamından negatif etkileniyor. Türkiye’nin ciddi bir sermaye açığı var ve bunun finansmanı için yurtdışı piyasalara bağımlıyız. Türkiye ekonomisi yedi yıldır bunun cefasını çekiyor. Önümüzdeki üç yılda eğer içerde de doğru politikalar izlenebilirse Türkiye ekonomisi global faizlerin düşme eğiliminden de destek bulabilir“ dedi.
TEB Yatırım BNP Paribas Baş Stratejisti Işık Ökte ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınıp yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal'ın getirilmesinin ardından TL varlıklardaki fiyatlamaları “Haftasonu gelişen haber akışında yabancıların şöyle bir izlenimde olduğunu anladım, bir şekilde merkez bankasının temmuz ayı faiz indirim beklentileri Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla yükselecek ve bunun da liraya etkisi negatif olacak. Risk primindeki 500 lerin üzerinden geri çekilmeyle gelen iyileşme. Bu sabah 376’dan 395’e doğru bir hareket olsa da tepe noktası dikkate alındığında bu o kadar önemli bir hareket değil. Aynı zamanda yabancıların merkez bankasının bağımsızlığı ve kredibilite konusundaki fikirlerinde çok radikal bir değişme yok. Şu anki fiyatlama bize gösteriyor ki borsa sadece yüzde bir aşağıda. Ben kötü bir fiyatlama görmüyorum piyasada. Şu anda hanehalkının bir panik içinde dolarize olmaya koştuğunu ya da yabancıların bu haberle tl varlıklarından çıkma eğiliminde olduğunu zannetmiyorum“ şeklinde değerlendirdi.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi kararın tartışmalı olduğunu vurgulayarak, faiz konusunda ‘halihazırda bir indirime hazırlanıldığını, bu tarz bir kararın piyasa açısından daha fazla indirim olarak algılandığını’ sözlerine ekledi.
Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasına ilişkin TD Securities EM Stratejisti Cristian Maggio “Bu açıkça faizlerin düşürülmesine yönelik bir hareket. Aksi halde Erdoğan Çetinkaya’yi görev süresinin dolmasından bir yıl önce görevden almazdı. Kısa vadeli faizler daha fazla faiz düşüşüyle ile beklentiden daha hızlı düşebilir. Ancak uzun vadeli faizler ters yönde gider. Bu, hisse senetleri için de negatif” dedi.
Nomura Ekonomisti İnan Demir TCMB başkan yardımcılığı ve öncesinde büyük bir bankanın hazine yönetiminden sorumlu genel müdür yardımcılığı ile yeni TCMB başkanının iyi hazırlanmış olduğunda dair şüphe yok. Ancak eski başkanın görevinden alınması tehlikeli bir örnek teşkil ediyor. Bunun para politikasına etkisi olabilir. Sonuç olarak piyasaların bir sonraki para politikası kurulu toplantısında daha büyük bir faiz indirimini beklediğini düşünüyorum”dedi.