Chan Zuckerberg Girişimi'nden 3,4 milyar dolarlık yatırım
2015 yılında Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan tarafından kurulan Girişim, hastalıkların tedavisi, önlenmesi amacıyla 3,4 milyar dolar büyüklüğünde yeni bir yatırım kararı aldı.
HANDE BERKTAN
Chan Zuckerberg Girişimi’nin yeni yatırım rotası biyoteknoloji alanı oldu.
2015 yılında Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan tarafından kurulan Girişim, hastalıkların tedavisi, önlenmesi amacıyla 3,4milyar dolar büyüklüğünde yeni bir yatırım kararı aldı.
Priscilla Chan "Biyoteknoloji alanında şimdi bir sonraki bölüme başlamaya hazırız" açıklamasını yaptı. Chan Zuckerberg Girişimi’nin bilim başkanı nörobilimci, Cornelia Bargmann, "Tek hücreli biyoloji, mikroskopi ve yapay zekada sadece beş yıl önce imkansız olduğu düşünülen yöntemlerin artık rutin hale gelmesine şaşırdık" dedi. Bu çalışma büyük bir içgörü sağladı ve ileride yapmayı planladığımız şeyin temelini attı.
Yeni bir Chan Zuckerberg İleri Biyomedikal Görüntüleme Enstitüsü, girişimin tercih edilen araştırma alanlarından birinde ilerleyecektir. Hücresel ve hatta moleküler düzeyde görüntüleme, araştırmacılar için sürekli bir içgörü kaynağıdır, ancak genellikle olağanüstü karmaşık ve pahalıdır. Bu yaklaşımların maliyetini düşürmek ve etkinliğini artırmak için yıllar içinde Chan Zuckerberg Girişimi tarafından birçok çalışma finanse edildi ve yeni enstitü bu çabaları merkezileştirecek ve daha da hızlandıracak.
Chan Zuckerberg Girişimi içerisindeki Biohub, yüzyılın sonuna kadar hastalıkların çoğunu önlemek, iyileştirmek veya yönetmek amacıyla her hastalığın arkasındaki mekanizmaları anlamaya ve modellemeye odaklanan, kurumlar arası, disiplinler arası bir platform olarak başlatıldı. Bundan daha fazlasını hedeflemek zor. Ancak açıkça çok fazla iş var, bu yüzden mevcut Biohub'ın operasyonlarını 2031'e kadar genişletiyor ve operasyonları büyütmek için yeni bir ağ kuruyoruz’’dedi.
Harvard’dan insan zihnini kopyalama üzerine çalışma
Chan Zuckerberg Girişimi sözcüsü Jeff MacGregor, ‘’Harvard'daki yeni bir araştırma enstitüsü olan Kempner Doğal ve Yapay Zeka Araştırmaları Enstitüsünün çalışmaları insan zihnini anlamaya ve kopyalamaya odaklanacak. Yeni nesil yapay zekâ, muhtemelen kendi beynimizin nasıl çalıştığına dair içgörüler gerektirecek çalışmaları yürütecek’’ dedi.
Teknoloji devlerinin yeni yatırımları, virüs ve kronik hastalıkların önlenmesine yönelik biyoteknoloji alanında ilerlerken, hızla yükselen yapay zeka teknolojisiyle beyin, yapay zeka bileşimi yeni bir kusursuz düşünce ve felçli hastaların beyin komutlarıyla iyileşmeleri yönünde çığır açacak çalışmalar üzerinde yoğunlaşıyor.