Advertisement

Chatham House’un hazırladığı bir rapora göre, gıda tedarikçileri iklim değişikliğinin hava sıcaklıklarında yükselişe ve sellerde artışa neden olması ile birlikte, artan dünya nüfusuna yetişmekte zorluk çekiyor.

Araştırma kuruluşu Chatham House, temel gıda ürünlerinin veriminin, önümüzdeki 10 yıllık dönemde emisyonların kayda değer bir şekilde düşürülmemesi durumunda, 2050 yılına kadar yaklaşık üçte bir oranında düşebileceğini ve tarım kesiminin küresel talebi karşılayabilmek için yaklaşık yüzde 50 daha fazla gıda ürünü yetiştirmek durumunda kalabileceğini kaydetti.

"Gıda fiyatlarında artış trendi sürecek"

Gıda fiyatları halihazırda, pandemi döneminde tedarik zincirinde meydana gelen aksaklıklar ve aşırı hava koşulları dolayısıyla 10 yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Buğday fiyatları yaz döneminde büyük ihracatçıların bazılarındaki mahsul kayıpları nedeniyle güçlü bir şekilde arttı. Chatham House raporu, iklimden kaynaklanan zorlukların bu trendini koruyacağını işaret ediyor.

Raporun baş yazarı Daniel Quiggin, yaptığı değerlendirmede, “Tüm temel gıda ürünlerinin fiyatlarında önemli yükselişler bekleyebiliriz. Ayrıca dünyanın bazı kesimlerinde kıtlık olmasını da bekliyoruz” dedi.

Raporda, selden etkilenen ekili alanların oranının son bir yılda üçe katlanarak yüzde 32’ye yükseldiği kaydedilirken, 2040’lı yıllarda, en büyük dört üretici ülkede mısır üretiminde yüzde 10 ve üzeri kayıp olasılığının yüzde 50-50 olduğu tahmini de yer aldı.

Türkiye'de de gıda fiyatları gündemde

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artan gıda fiyatları gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

Tüketici enflasyonu Ağustos ayında beklentilerin üzerinde yüzde 19,25 seviyesinde açıklanırken, özellikle gıda grubu dikkat çekmişti. Ağustos'ta gıda enflasyonu yüzde 29 ile 28 ayın zirvesine çıktı.

TCMB'nin Ağustos ayı enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarının enflasyona katkısına dikkat çekilmişti.

TCMB değerlendirmesinde çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda yavaşlama kaydedildiğini de belirtmişti.

TCMB'nin değerlendirmesine göre gıda enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi belirgin olurken; dünyada ve Türkiye'de etkili olan tarımsal kuraklık tüketici gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi.